Својим неусклађеним приједлогом о усклађивању пензија, министар обране Словеније Карл Ерјавец би могао наштетити влади и стабилности њеног рада, изјавио је словеначки премијер Марјан Шарец.

Како је рекао, уколико тај закон падне, од тога неће бити користи ни за кога, а најмање за државу.

Према законском приједлогу владе, једнократно ванредно усклађивање пензија у идућој години износило би 6,5 евра за све пензионере, без обзира на висину њихове пензије.

Ерјавец се том приједлогу противи као предсједник Демократске странке пензионера (ДЕСУС) те предлаже да се умјесто паушалног усклађивања одреди повећање за одређени постотак у односу на сваку пензију, што би по неким израчунима захтијевало више средстава.

Шарец је у парламенту Ерјавца упозорио да би евентуално одбијање интервентног закона блокирало више од 100 милиона евра додатака који су предвиђени за поправак плата у јавном сектору, те га позвао да подржи интервентни закон, док би се о пензијама могло разговарати касније.

Из Демократске странке пензионера (ДЕСУС) су рекли да ће на то пристати само ако се лидери осталих коалицијских странака писменом изјавом обвежу да ће ванредно повећање пензије у постотцима постати приоритет владе.