Косовски и албански електродистрибутери КОСТТ и ОСТ потписали су у понедјељак у Тирани уговор о успостави заједничког енергетског сустава којим ће се окончати десетљетна овисност Косова о електромрежи Србије, преноси Хина писање косовских медија.

Споразум је потписан уз знање Еуропске мреже оператора пријеносних сустава електричне енергије (ЕНТСО), а очекује се да ће ступити на снагу у травњу 2020.

Извршни директор КОСТТ-а Илир Схала истакнуо је да се потписивањем споразума “Косово одмакнуло од Електромреже Србије (ЕМС) и постало дијелом ОСТ-а”.

“Ово је повијесни споразум за Косово и КОСТТ, јер смо до сада као КОСТТ били у оквиру регулаторног блока ЕМС (Србија, Црна Гора и Сјеверна Македонија)”, рекао је Сала.

“Потписивањем споразума и његовом примјеном у травњу 2020. дефинитивно се одвајамо од српског регулаторног простора и постајемо дио регулаторног блока с Албанијом“, додао је.

Генерални директор ОСТ-а Скердиа Дренове рекао је да споразум “ствара повољне увјете за оптимално кориштење производних ресурса унутар блока”, преносе косовски медији.

Косово се одвојило од Србије 2008. Београд не признаје неовисност Косова, али се обвезао нормализирати односе с Приштином у склопу приступања ЕУ-у.

Србија и Косово потписали су 2015. споразум о управљању заједничком електромрежом, али споразум никада није ступио на снагу. Обје стране присвајају мрежу на Косову, изграђену док је Косово било дио Србије.