У Босанској соби Народног универзитета Коњиц у поводу тридесете годишњице смрти Зуке Џумхура представљена су “Изабрана дјела Зуке Џумхура” и отворена изложба карикатура насталих за дневни лист “Политика”.

На бх. новинара, путописца, сликара, карикатуристу и сценаристу Зуку Џумхура подсјетили су Дијана Хаџизукић, Сенадин Бегташевић, Јелена Зимоњић и директор издавачке куће “Буyбоок” Дамир Узуновић.

У програму су учествовали чланови Литерарне секције Средње школе Коњиц, саопћено је из Буyбоок-а.

Рођен у Коњицу 1919. године, основну школу и гимназију Зуко Џумхур завршио је у Београду и Сарајеву, а право и ликовну академију студирао је у Београду. Радни вијек до пензије провео је као новинар и карикатуриста дневног листа “Политика”. У најстаријем дневном листу у Србији објавио је све путописе, а на вањскополитичким страницама листа сваке недјеље готово 40 година излазиле су његове карикатуре.

Прве цртеже објавио је у “Народној армији” 1947. године, а од тада сарађује као карикатуриста и илустратор у “Јежу”, “Борби”, “Ветрењачи”, “Ослобођењу”, ревији “Данас” и НИН-у.

Од 1969. године до смрти 1989. због нарушеног здравља живио је у Херцег Новом. Посљедњих десет година живота радио је на сарајевској телевизији као писац сценарија и водитељ серија емисије “Ходољубља” у режији Мирзе Идризовића.