Велико славље с ватрометом одржано је у понедјељак у новом граду у Сјеверној Кореји, објавила је државна новинска агенција КЦНА.

Прославом је обиљежен завршетак грађевинског пројекта лидера Ким Јонг Уна – новог града Самјијон у близини свете планине Паекту одакле потиче његова породица.

Медији пројект описују као “оличење модерне цивилизације”.

Град Самјијон замишљен је као “социјалистичка утопија” с новим апартманима, хотелима, скијалиштем, и трговачким, културним и здравственим објектима, преноси Ројтерс.

Сјевернокорејска државна агенција КЦНА наводи да у том граду може да се смјести 4.000 породица, да има 380 блокова јавних и индустријских зграда на „стотинама хектара“.

Гласноговорник владајуће партије Родонг Синмун објавио је фотографије, на којима се види како се Ким смјешка док пресијеца врпцу на церемонији у граду, чије су зграде прекривене снијегом.

Град је једна од највећих економских иницијатива које је Ким покренуо као дио свог настојања за „самосталном економијом, док Пјонгјанг у разговорима о денуклеаризацији позива Вађингтон да укине економске санкције.

Изградња Самјијона каснила је због несташица грађевинских материјала и радне снаге, што је посљедица санкција уведених Сјеверној Кореји због њеног нуклеарног програма.

Одлагања су навела Пјонгјанг да мобилизира радне бригаде младих, а што су критичари и борци за људска права назвали “робовском радном снагом” јер нису примали плату, имали су слабу храну и били су присиљени радити више од 12 сати дневно током десет година, а у замјену за боље шансе да упишу факултет или постану чланови моћне владајуће партије.

Државни медији такођер су извјештавали током прошле године о фабрикама, породицама и појединцима који су у Самјијон слали зимске јакне, алате, обућу, покриваче и кекс, што су критичари означили као дио кампање за придобијање подршке јавности.