Од јутрос мигранти у кампу Вучјак одбијају воду и храну због нехуманих услова у овом кампу, који су додатно погоршани јутрошњим снијегом који је пао.

Наш репортер јавља да је стање у овом кампу катастрофално. Ситуација у овом кампу је из дана у дан све тежа. Прокишњавају шатори, свуда је блато и понестаје хране. За ”Вучјак” још нема адекватног рјешења иако се тражи његово хитно затварање.

Migranti-na-Vučjaku1
Foto: Alem Dedić/BHRT

Вучјак је посјетила и Дуња Мијатовић, комесарка Вијећа Европе за људска права, која је затражила хитно затварање овог кампа.

“Ситуација на Вучјаку је нешто што ја у својој дугој каријери нисам видјела, а била сам у разним камповима и на разним мјестима гдје људи пате и пролазе кроз врло тешке услове на путу према бољем животу. Ово је за мене нешто чега се стидим”, рекла је Мијатовић.

Колико је ситуација из дана у дан све тежа, можда најбоље потврђује податак да мигранти за доручак добијају двије кришке хљеба уз мало сира.

”Камп није добар, није ни за животиње. Камп Бира има боље услове, али тамо нема мјеста за све нас. Сви кампови су бољи од овога”, каже Мухамед Ибрахим из Авганистана.

Мигранти поручују да се све теже носе с хладноћом и ужасним животним условима, те да су забринути како ће преживјети зиму ако се веома брзо не осигура адекватан животни простор, а посебно за многобројне жене и дјецу.

У кампу Вучјак је присутна и Јединица за специјалну подршку МУП-а Унско-санског кантона, али за сада нису забиљежени било какви инциденти.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је у суботу да би за двадесетак дана требало да буду створени капацитети за прихват првих миграната у касарни Блажуј код Сарајева. Он је тада изјавио да је циљ затворити “дивљи камп Вучјак”.