Амерички предсједник Доналд Трамп је изјавио да је “врло некоректна и увредљива” изјава француског предсједника Емануела Макрона о можданој смрти НАТО-а, уочи почетка самита поводом 70. годишњице оснивања Алијансе у Лондону.

Трамп је у обраћању новинарима казао да никоме није потребан НАТО више него Француској, оштро критикујући Макронове раније изјаве о Алијанси.

“Ако неко опорезује америчке компаније то је САД, а не Француска”, казао је Трамп.

Трампова администрација је у понедјељак предложила тарифе до 2,4 милијарде долара на француске производе, укључујући сир, ручне торбе и вино, као одговор на француски порез америчким технолошким дивовим, укључујући Гугл, Амазон и Фејсбук

Дотако се и односа с Турском, напомињући да је званична Анкара морала покуцати на друга врата када јој је бивша америчка администрација одбила продати ракете Патриот.

“Турска је купила борбене авионе Ф-35 вриједне милијарде и милијарде. Ако САД одбије испоруку, Турска ће трагати за другим опцијама”, рекао је Трамп.

Напоменуо је да је подршка Турске у операцији у којој је убијен лидер ИСИС-а Абу Бакр ал-Багдади била врло корисна.

“Имамо добре односе с Турском. Остали смо довољно дуго на њиховој граници. Сада смо се повукли. Они раде добар посао”, додао је Трумп, нагласивши да САД има врло добре односе с Турском и унутар НАТО-а.

У Лондону се одржава дводневни самит НАТО-а на којем ће челници земаља чланица Алијансе разговарати о бројним питањима, а посебно о томе на који начин могу одговорити на садашње, али и будуће сигурносне изазове.