Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима. Овим приједлогом закона уређује се статус непокретности које послије правоснажно окончаних управних поступака и даље егзистирају као друштвена или државна својина у јавним евиденцијама о непокретностима на начин да се уписом та својина претвара у право својине РС.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Босиљка Предраговић рекла је у завршној ријечи да је Законом о приватизацији државног капитала у предузећима Републике Српске дефинисано да предузеће које је приватизовано може стећи право својине кроз поступак пред надлежном институцијом само над објектима и земљиштем за редовну употребу.

“То значи да неизграђено грађевинско земљиште, пољопривредно земљиште и јавна добра нису предмет приватизације и не може се утврдити право својине”, навела је Предраговићева.

Она је рекла да је предузеће “Пољопроизвод” из Приједора прошло приватизацију, али никада није хтјело да поднесе захтјев пред Геодетском управом, јер је свјесно да може да стекне својину само над објектима и земљиштем за редовну употребу.

Шеф посланичког клуба ДНС-а Дарко Бањац сматра да је Републици Српској потребан приједлог измјена и допуна Закона о стварним правима чијом ће се примјеном ријешити многе недоумице у погледу права својине.

Током скупштинске расправе о приједлогу овог закона, Бањац је рекао да је потребно да Република Српска уреди имовинске односе у што већем обиму у јавним предузећима и локалним заједницама.

Посланик СДС-а Томица Стојановић рекао је да би овим законом требало ријешити питање легализације избјегличких насеља у локалним заједницама.

Посланик ДНС-а Душко Ивић сматра да ће промјеном овог закона бити ријешен проблем легализације кућа избјеглих и расељених лица у Приједору.

Посланик СДС-а Милан Тубин мишљења је да ће овим законом бити ријешен проблем спорног земљишта у предузећу “Пољопроизвод” у Приједору.

Посланик Уједињене Српске Костадин Васић рекао је да је овај закон добро рјешење, али да локалне заједнице не желе да ријеше проблем легализације кућа избјеглих и расељених лица.

Братић: Неуставан Приједлог закона о стварним правима

Посланик посланичке групе “Заједно за БиХ” у Народној скупштини Републике Српске Сенад Братић сматра да Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о стварним правима није у складу са Уставом БиХ.

Братић је рекао новинарима у Бањалуци да је Уставни суд БиХ, према апелацији бившег предсједника СДА Сулејмана Тихића, одлучио да Република Српска нема право да на овакав начин уређује питање државне имовине.

Он је навео да је требало да се Народна скупштина и предлагач овог закона придржавају правних норми које су до сада кориштене и да сачекају да се ово питање уреди на нивоу Парламентарне скупштине БиХ.

“Само питање титулара, односно носиоца власништва над имовином треба законски да се уреди на нивоу Парламентарне скупштине БиХ и тада да се разјасни под којим условима и на који начин која имовина може да се књижи на Републику Српску и локалних заједница”, рекао је Братић.