У склопу кампање “16 дана борбе против родно заснованог насиља”, Удружење БХ новинари одржало је данас у Зеници експертни скуп о теми “Мапирање људских права у медијима са фокусом на насиље у породици“.

Уз учешће активистица из неколико невладиних удружења, институција и установа, промовирана је и платформа “Mapiraj.ba”, чији је један од најзначајнијих ресурса, како је истакла пројектна менаџерица тог удружења Милица Самарџић, мапирање и праћење кршења људских права у Босни и Херцеговини.

“Платформа има за циљ праћење кршења људских права од самог инцидента до праћења акција које се подузимају од институција, невладиних организација, полиције, правосуђа… па до самог извјештавања медија о догађају”, истакла је Самарџић, напоменувши да је на том плану јако важно развијати међусекторску сарадњу.

Директорица зеничког Удружења “Медика” Сабиха Хусић, дугогодишња активистица у подршци особама које су доживјеле неки од видова насиља, нагласила је да “наши патријархални ставови и утјецаји који су прилично насилни, боје нашу културу да постајемо насилне особе и да толеришемо насиље у породици”.

“Морамо рећи да насиље не може имати оправдање, да морамо преиспитивати своје ставове и да морамо пријавити насиље. Морамо бити осјетљивији према овој трауми, бити свјесни да насиље оставља посљедице како за особу, која је у овом случају жена која преживјела насиље, тако и на дјецу, породицу…Трансгенерацијски се преноси насиље и посљедице насиља”, упозорила је Хусић.

Генерални секретар Удружења “БХ новинари” Борка Рудић поручила је како је битно идентифицирати проблеме у примјени професионалних стандарда извјештавања о женским људским правима и насиљу у породици кроз медијске садржаје те се досљедно придржавати Етичког кодекса.