Посланици Европског парламента и чланови националних парламената земаља Западног Балкана у Бриселу су разговарали о процесу евроинтеграција и политици проширења Европске уније (ЕУ).

Предсједник Европског парламента и комесар ЕУ за проширење, поручили су да Европска унија остаје опредијељена за ширење на Западни Балкан.

Западни Балкан географски је дио Европе и тиме треба бити дијелом Европске уније, поручили су предсједник Европског парламента Давид Сасоли и комесар за проширење Оливер Вархељи са округлог стола организираног на високом нивоу, како би се размијенила мишљења о изазовима и перспективи политике проширења.

У даљем процесу интеграција оцијенио је Сасоли, кључне су реформе, али нужна је градња повјерења и дијалога.

“Ви требате нас и ми требамо вас јер смо сви Европљани. Ви заслужујете да партиципирате у европској заједници са нама. Осјећамо то данас више него икада – да политичко подручје мора бити усклађено са географским. Потребни сте нам у употпуњавању европске визије. То значи снажнију Европску унију. Када гледамо у глобалне изазове, са њима се можемо суочити само заједнички”, рекао је Сасоли.

Фокус мора бити, навео је европски комесар за проширење Оливер Вархељи, на стварним реформама, а владе у регији морају преузети одговорност да процес реформи буде инклузиван. Парламент је, истиче он, у овом процесу кључан. Босна и Херцеговина је, како је рекао, направила важне кораке на европском путу.

“Босна и Херцеговина је направила важне кораке на европском путу. Добили смо пут ка изради мишљења о апликацији за чланство. Поздрављам именовање предсједавајућег Вијећа министара Босне и Херцеговине Зорана Тегелтије. Очекујем да ће Вијеће министара бити функционално и радити у складу са свим легислативама. То је кључно да би земља могла добити позитвно мишљење”, рекао је Вархељи.

Предсједавајућа Клуба хрватског народа у Дому народа Парламента Босне и Херцеговине Лидија Брадара изјавила је како је Босни и Херцеговини потребан консензус и компромис, те да њен пут ка Европској унији нема алтернативу, као што ни регионална стабилност нема алтернативу.

“Упркос евидентим изазовима са којима се суочава, Босна и Херцеговина је апсолутно и неупитно предана и опредијељена европској перспективи и вама се захваљемо на вишегоднишњем пријатељству, стрпљењу и континураном интересу за Босну и Херцеговину”, истакла је Брадара.

Блокирање отварања приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом оцијењено је као политичка грешка.

“Одлука која је донесена у октобру за Сјеверну Македонију и Албанију је велика политичка грешка. Сматрам да је ова иницијатива Европског парламента изузетно важна да се та грешка што је прије могуће исправи”, рекао је Димитриос Пападимоулис, заступник у Европском парламенту.

О политици проширења Европске уније и перспективи земаља Западног Балкана сутра ће говорити и предсједавајући Вањскополитичког одбора Европског парламента Дejвид Мекалистер.