Прва босанскохерцеговачка балетна представа за дјецу и младе “Шапат шуме” премијерно је изведена у Међународном центру за дјецу и омладину Ново Сарајево. Четири музичке школе из оба босанскохерцеговачка ентитета удружиле су се у овом пројекту.

Репризна извођења представе су 4. децембра у 11.00 и 13.00 сати.

Прва домаћа дјечија балетна представа рађена је по либрету Мелине Алагић и Бојане Видосављевић, а музику је компоновао Моамер Балихоџић.

У представи први пут учествују здружени балетни ансамбли, хорови и оркестри четири музичке школе из оба ентитета са жељом да омогуће здравије, љепше и квалитетније одрастање свој дјеци која ће гледати представу.

“Дјеца плешу, дјеца свирају и дјеца су у хору… тако да је једна дивна прича баш у ова тешка времена за Босну и Херцеговину, како дјеца кроз културу и заједнички пројекат могу сасвим нормално да функционишу и да дају оно најљепше од себе, кроз умјетност”, рекао је Мустафа Мујбеговић, директор Основне школе “Младен Позајић”, Сарајево.

“Настављамо даље. Имамо још градова у цијелој Босни и Херцеговини, које ћемо обићи с овом представом јер циљ представе јесте да осим што ће удружити дјецу која ће учествовати у њој, заправо удружи и дјецу која ће бити у публици, која ће гледати ту представу. Суштина је да што више дјеце погледа ову представу”, рекао је Ђорђе Јованчић, извршни продуцент.

Представа по свом либрету промовише универзалне људске вриједности и представља природне љепоте Босне и Херцеговине.

Главне ликове представљају животиње босанскохерцеговачких шума, које говоре о значају пријатељства у животима свакога од нас.

Оно што ову представу чини јединственом је оркестарска пратња, што иначе није уобичајено за дјечије представе.

Продуцент је Музички атеље у Босни и Херцеговини. Реализацију пројекта финансира Америчка амбасада у Босни и Херцеговини, као пројекат од изузетног значаја за друштвени и културни развој Босне и Херцеговине, као и пројекат од изузетног значаја за међуентитетску и мултинационалну сарадњу дјеце и умјетника из Босне и Херцеговине.