Стотине студената фармације, стоматологије и здравствених наука окупило се испред сједишта Ректората Универзитета у Сарајеву како би исказали незадовољство ради обуставе наставе због, како су навели, политичких игара.

Студенти су поручили да су у претходних 40 дана путем Ректората тражили рјешења, али с обзиром на то да ништа није ријешено, одлучили су се за протесте.

Студенти тврде да настава данас није почела, иако је на јучерашњој ванредној сједници Научно-наставног вијећа Медицинског факултета у Сарајеву донесена одлука о наставку одржавања наставе за студенте медицинске групације.

Право на поштивање основних људских права, право на наставу, захтјев је којег су и данас упутили студенти Фармацеутског, Стоматолошког и Факултета здравствених наука.

Више од 500 студената ова три факултета окупило се у 5 до 12 на симболичној шетњи која је почела испред Ректората Универзитета у Сарајеву, затим Обалом Кулина бана до пред зграду Владе Кантона Сарајево. Придружили су им се бројни грађани и професори.

Студенти су потом наставили протестну шетњу до зграде Медицинског факултета.

Деканеса Медицинског факултета Семра Чаваљуга изјавила је да тај факултет остаје при свом ранијем ставу – да буде смијењен ректор Универзитета у Сарајеву. Она је такођер рекла да су аргументовано обуставили наставу јер су, навела је Чаваљуга, имали превише посала, а за то нису плаћени.

“Вијеће је остало при свом захтјеву за смјену ректора”, истакла је деканеса Медицинског факултета Семра Чаваљуга.

Како је наведено у саопштењу, одлука о покретању наставе је услиједила након састанка са министрицом за образовање, науку и младе Кантона Сарајево Зинетом Богунић.

“С обзиром да је најављена протестна шетња, изражавамо жаљење због чињенице да су студентски представници изманипулирани и искориштени од стране њихових декана на овај начин, да као организатори протеста понесу бреме кривице због недостатка воље и разумијевања руководиоца њихових факултета да постигну договор са Медицинским факултетом, у складу са законским и подзаконским прописима.

Да се не ради о шетњи која очигледно има за циљ пребацивање кривице на Медицински факултет, и ми бисмо се придружили протесту, па овом приликом упућујемо студенте да одговорност траже на својим факултетима и у ректорату Универзитета, јер се руководећа лица ових институција нису интересовала за проактивно дјеловање у погледу наставка реализације наставног процеса, што су више пута показали својим ставовима, али и недоласцима на договорене састанке”, наводи се саопштењу Научно-наставног вијећа Медицинског факултета.