На Трећем сајму образовања одраслих и запошљавања, који је данас отворен у Добоју, 18 привредника понудило је 149 радних мјеста у области металске индустрија, трговине, грађевинарства, производње плочастог намјештаја и осталих занатских дјелатности.

Осим привредника, на сајму учествује и шест школа страних језика и установа које се баве образовањем старијих лица.

“Тражена су занимања вариоци, тесари, зидари, молери те професори њемачког језика”, рекла је руководилац добојске филијале Завода за запошљавање Републике Српске, Сандра Татић.

Она је навела да се на евиденцији незапослених води 4.050 лица која активно траже посао.

Sajam zapošljavanja u Doboju
Foto: Mirela Bektić/BHRT

Замјеник градоначелника Добоја Владо Благојевић истиче да ће послодавци и незапослени данас бити у прилици да непосредно искажу потребе и афинитете за обављење одређених послова.

“Ове године, сви они који желе да се доквалификују или преквалификују имаће прилику да на штандовима образовних установа добију неопходне информације за оспособљавање за она занимања која су потребна реалном сектору”, рекао је Благојевић.

Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа у Добоју Александар Гогановић, задовољан је заинтересованошћу учесника. Он сматра како је данашњи сајам примјер добре праксе, када се у рјешавање проблема укључе све релевантне институције.

Трећи сајам образовања одраслих и запошљавања организују Савјетодавно тијело за запошљавање Добоја, добојска Филијала Завода за запошљавање Републике Српске и Градска управа.