Француска се припрема за највећи штрајк у историји земље, који ће значајно отежати свакодневни живот становника ове земље, посебно грађана главног града Париза.

Након протеста “жутих прслука” који су почели прије годину дана и обиљежили хисторију ове земље, упосленици у бројним секторима у Француској за сутра су најавили ступање у штрајк на неодређено вријеме, као реакцију на реформу око пензионисања коју је покренула администрација предсједника Емануела Макрона. Протести “жутих прслука” који су почели као глас побуне против најављеног поскупљења горива, брзо су прерасли у масовне и немирне антивладине протесте у Француској.

Нови штрајк постао је неизбјежан након што су Макрон и његова Влада поручили да су одлучни у проведби рефоме пензија.

Извјештај Националног уреда за статистику и Института за економске студије показао је да је Макронова економска политика донијела више добити за богате, што је узроковало велики бијес и побуну грађана. Грађани се буне против реформе пензија која, за разлику од актуелног, предвиђа универзални систем пензија, односно укидање разлике између пензионисања службеника и радника, као и привилегија које имају. Реформа такођер предвиђа да се доб пензионисања постепено повећа са 62 на 64 године.

Листа предузећа која ће ступити у штрајк је прилично дуга, а међу њима су компанија која врши јавни пријевоз унутар и у околини Париза РАТП, француска жељезница СНЦФ, авиокомпанија Еир Франс, компанија Рено. Учешће у штрајку најавили су полицајци, доктори, медицинари, упосленици болница, студенти, упосленици поште, адвокати, таксисти, возачи, упосленици Хитне помоћи, те упосленици и службеници бројних других предузећа и компанија.

У оквиру штрајка, од сутра ће широм земље бити обустављена настава у 65 посто школа. Од укупно 16 метро линија у Паризу, 11 њих неће саобраћати, преосталих пет ће бити активно с кашњењима. Значајних кашњења ће бити и на жељезничким и аутобуским линијама.
Око 90 посто линија брзог воза ће бити обустављно, а авиокомпанија Еир Франс је већ најавила обуставу 30 посто летова.

Од сутра ће бити примијетне и рефлексије штрајка у јавном пријевозу. У саопћењу из компаније за јавни пријевоз СНЦФ наведено је како ће у периоду од 5. до 8. децембра на снази бити обустава продаје карата.
Очекује се да ће на стотине хиљада грађана широм Француске сутра изаћи на улице, а у Паризу је за сутра планирано окупљање на градској жељезничкој станици Гаре де л’Ест, одакле се ће наставити кретати према Тргу нације.
Предсједник Еммануел Мацрон је привремено отказао све иностране посјете како би се фокусирао на рјешавање проблема који ће бити проузроковани сутрашњим штрајком.

Французи су познати као нација која своје захтјеве и негодовања исказује кроз штрајкове и протесте, а ова земља је и раније била поприште масовних штрајкова. Један такав је одржан 1995. године, трајао је три седмице, а у земљи је настао потпуни колапс. Претпоставља се да је сутрашњи штрајк највећи након поменутог из 1995. године, а истовремено и један од највећих у хисторији земље.