На церемонији у Штокхолму додијељена је награда “Right Livelihood”, позната као алтернативна Нобелова награда. Међу добитницима је и климатска активистица Грета Тунберг.

“Тунберг је награђена због инспирирања и оснаживања политичких захтјева за хитно дјеловање по питању климатских промјена, на темељу знанствених чињеница”, саопћио је жири који додјељује награду.

Тунберг није могла присуствовати додјели награде, али је видеопоруком поручила: “Борба се наставља, ми никада нећемо стати”.

Поруку је снимила у Лисабону у који је стигла у уторак након тротједног путовања Атлантиком, одбијајући летјети авионима јер су штетни за околиш. Тунберг је на путу за Мадрид, гдје се одржава климатска конференција Уједињених народа.

Шеснаестогодишња Швеђанка је у аугусту 2018. започела “школски штрајк” испред Парламента Шведске. Тај је догађај инспирирао протесте средњошколаца диљем свијета.

Осим шеснаестогодишње Швеђанке, награђени су и активистица Аминатоу Хаидар из Западне Сахаре те бразилски урођенички активист Дави Копенава.

Хаидар више од 30 година заговара неовисност Западне Сахаре, територија који Мароко својата од 1975. године. Она је у свом говору критизирала државе попут Шпаније и међународна тијела попут Уједињених народа и Еуропске уније јер нису помогли народу Сахраwи.

Копенава, припадник племена Јаномами, награђен је уз организацију Хутукара Јаномами за заштиту амазонске прашуме.

Четврти добитник награде је кинеска одвјетница Гуо Јианмеи, због свог “пионирског и устрајног рада” на женским правима у Кини.

Четверо побједника добит ће око 94.000 еура награде.