У Француској је данас почео масовни штрајк којим чланови скоро свих синдиката из јавног сектора прекидају рад и излазе на протесте против планова предсједника Емануела Макрона да ревидира пензиони систем.

Након протеста “жутих прслука” који су почели прије годину дана, упосленици у бројним секторима у Француској најавили су ступање у штрајк на неодређено вријеме као реакцију на реформу око пензионисања коју је покренула администрација Макрона.

У Паризу је распоређено 6.000 полицајаца који ће обезбјеђивати улице главног града Француске, будући да се очекују масовне демонстрације широм града.

Ејфелов торањ и Музеј Лувр упозорили су на могуће затварање, хотели су готово празни, а многи туристи и гости су отказали свој долазак у једну од најпосјећенијих земаља свијета.

Штрајком је најтеже погођен сектор саобраћаја, отказано је 30 посто летова унутар земље, возови и аутобуси и највећи дио паришке метро мреже јутрос нису саобраћали. У саопштењу из компаније за јавни пријевоз СНЦФ наведено је како ће у периоду од 5. до 8. децембра на снази бити обустава продаје карата.

Многи запослени у Паризу ће радити од куће или узети слободан дан како би га провели с дјецом, с обзиром на то да скоро 80 посто просвјетних радника штрајкује.

Очекује се да ће на стотине хиљада грађана широм Француске изаћи на улице, а у Паризу је планирано окупљање на градској жељезничкој станици Гаре де л’Ест, одакле се ће наставити кретати према Тргу нације. Забрањено је окупљање на авенији Ћампс-Елисес, око предсједничке палате, парламента и катедрале Нотр Даме.

Предсједник Емануел Макрон је привремено отказао све иностране посјете како би се фокусирао на рјешавање проблема који ће бити проузроковани данашњим штрајком.

Листа предузећа која су ступила у штрајк је прилично дуга, а међу њима су компанија која врши јавни пријевоз унутар и у околини Париза РАТП, француска жељезница СНЦФ, авиокомпанија Еир Франс, компанија Рено… Учешће у штрајку најавили су полицајци, доктори, медицинари, упосленици болница, студенти, упосленици поште, адвокати, таксисти, возачи, упосленици Хитне помоћи те упосленици и службеници бројних других предузећа и компанија.

Грађани се буне против реформе пензија која, за разлику од актуелног, предвиђа универзални систем пензија, односно укидање разлике између пензионисања службеника и радника, као и привилегија које имају. Реформа такођер предвиђа да се доб пензионисања постепено повећа са 62 на 64 године.

Французи су познати као нација која своје захтјеве и негодовања исказује кроз штрајкове и протесте, а ова земља је и раније била поприште масовних штрајкова. Један такав је одржан 1995. године, трајао је три седмице, а у земљи је настао потпуни колапс. Претпоставља се да је данашњи штрајк највећи након 1995. године, а истовремено и један од највећих у хисторији земље.