Око десет милиона људи било је заражено малим богињама у 2018. години. Од те је болести умрло 140.000 људи, углавном дјеце, што представља колективни неуспјех у заштити најмлађих, саопштила је Свјетска здравствена организација (СЗО).

Велике епидемије ове виралне болести захватиле су све дијелове свијета, наводи се у саопштењу и истиче да је већина смртних случајева забиљежена међу дјецом која нису вакцинисана.

Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејсус описао је ове бројеве као “срамоту”.

“Чињеница да било које дијете умре од болести за коју постоји вакцина, попут малих богиња, искрено, представља срамоту и колективни неуспјех у заштити најосјетљивије дјеце у свијету”, рекао је Адханом Гебрејсус.

СЗО наводи да је ситуација у 2019. још гора и да прелиминарни подаци до новембра показују да је број заражених три пута већи него у истом периоду прошле године.

Током 2018. године, епидемије су најтеже погодиле Либерију, Украјину, Демократску Републику Конго, Мадагаскар и Сомалију. У овим земљама регистрована је скоро половина укупног броја случајева у свијету.

На глобалним нивоу, стопа вакцинације против малих богиња стагнира скоро деценију. СЗО и УНИЦЕФ су објавили да је у 2018. години око 86 посто дјеце примило прву дозу вакцине, а мање од 70 одсто и другу, која се препоручује за потпуну заштиту.