Извјештај независних виших експерата, који је Рајнхард Прибе представио Европској комисији, државама чланицама Европске уније и властима Босне и Херцеговине, а који критикује Високо судско и тужилачко вијеће (ВСТВ) и рад правосуђа, аларм је за бх. правосуђе, сматрају стручњаци из те области.

Многе чињенице које су изнесене у Извјештају, а познате су већ годинама, сада су само потврђене јавности. Документ показује да у бх. правосуђу постоје озбиљни проблеми које треба хитно рјешавати.

„Систем кривичног правосуђа се не бори против тешког криминала и корупције. На нивоу тужилаштава недостаје систематски приступ. Квалитета кривичних истрага је ниска. Застрашивање тужилаца, али и судаца, разлог је за велику забринутост“, наведено је, између осталог, у Извјештају експерата о питањима владавине права у Босни и Херцеговини.

Британски амбасадор у нашој земљи Мет Филд коментарисао је извјештај, наводећи да правосудни систем и носиоци дужности морају боље служити грађанима.
Проблеми у бх. правосуђу требају се рјешавати преко надлежних институција и регулатора правосуђа, тврди судија Суда БиХ Бранко Перић, додајући да је нереално очекивати да ВСТВ рјешава те проблеме.

“Проблеме у правосуђу данас, који су озбиљни и тешки, треба да рјешавају домаће власти. Питање је само на који начин ћемо то учинити и да ли ћемо уопште бити способни да нешто урадимо на основу овог извјештаја. Парламент треба да донесе нови закон о ВСТВ-у којим ће ријешити проблеме регулатора. Мора постојати одговорност ВСТВ-а према друштву”, каже Перић.

Према ријечима адвоката и бившег судије Суда БиХ, Владе Адамовића, овакав извјештај не води Босну и Херцеговину ка Европи. Адамовић каже да су потребне промјене у судском систему и законодавној власти. И државни и правосудни органи морају реаговати.

“Судски систем не функционише, посебно не функционишу та четири стуба власти између себе, полиција, тужиоци, судови не доносе досљедне одлуке. ВСТВ је постао проблем, то је све врло озбиљно”, тврди Адамовић.

Извјештај није понудио конкретне препоруке на који начин и шта мијењати у правосуђу БиХ, тврде из Транспаренси Интернешнала (ТИ) БиХ, што може оставити простора за одуговлачење са провођењем потребних реформи у правосуђу.

“Нису узете у обзир препоруке цивилног друштва, везано за увођење механизама провјера судија и тужилаца у правосудном систему, већ је чак и назначено да је то мјера која би била задња опција и да стање није толико алармантно да бисмо уводили овај механизам”, објашњава Ивана Корајлић из ТИ БиХ.

Босна и Херцеговина мора хитно почети са реформама везано за успоставу система за људска права и правду, један је од закључака састанка Пододбора за правду, слободу и сигурност између Европске уније и БиХ, одржаног у Бриселу.