У студеном ове године, Министарство комуникација и промета Босне и Херцеговине направило је нови нацрт Правилника о регистрацији возила, јер је дошло до измјена закона о сигурности промета.

Из министарства сматрају, да одређене одредбе треба ускладити са законом који је тренутно на снази те да је потребно да одређени поступци при регистрацији возила буду поједностављени.

Технички преглед, важећа полица осигурања, да немате неизмирених новчаних казни, доказ о уплати полице обвезног осигурања… Све је ово дио процеса прве регистрације возила.

Неки од процеса при регистрацији возила су вишак, наводе у Министарству комуникација и промета БиХ. То би, кажу, требало бити регулирано новим правилником.

ЗОРАН АНДРИЋ, Министарство комуникација и промета БиХ

Избацили смо сувишне ствари које данас оптерећују министарства унутарњих послова, као нпр., да сте дужни доставити да имате важећу полицу осигурања, али сте дужни доставити доказ да сте уплатили то осигурнаје.

Новим правилником, станице за технички преглед возила, биле би уједно и мјеста гдје би се вршило продужење регистрације возила.

ЗОРАН АНДРИЋ, Министарство комуникација и промета БиХ

Мислим да це нови правилник донијети низ побољшања, да це то грађани осјетити, неће бити никаквог повећања трошкова као што то одмах људи који живе и раде у БиХ виде, него циљ новог правилника јест да се олакша та сама административна страна, односно, административне процедуре које прате тај поступак.

Нови правилник у већем дијелу оставља много нејасноћа за надлежна министарства.

САБИНА БУКВА, помоћница министра МУП-а КС

Не видимо ни сврху тога јер ево МУП КС, ви продужење регистрације радите за пар минута. Значи, ви долазите на шалтер с вашом документацијом и то продужење добијате за пет минута. Прва регистрација се ради дан-за-дан и мислим да у том сегменту су испуњени сви увјети да се експедитивно и на адекватан начин уради регистрација возила свих грађана.

Из Министарства комуникација и промета су приопћили како је овај нацрт достављен на мишљење свим надлежним органима за регистрирање возила у БиХ. Након што буду прикупљена сва мишљења, услиједит ће формирање Приједлога правилника о регистрацији возила, а након тога и његово усвајање.