Тузли пријети хуманитарна катастрофа, упозоравају волонтери. Мигранти хладне ноћи и даље проводе на бетону.

Све је више оних са здравственим тегобама, а надлежни и даље нијемо посматрају.

Тужни призори из Тузле! Зимске ноћи на минусу проведене на бетону испод мокрих дека, слика је Аутобуске станице. Док тек поједини грађани и хуманитарне организације настоје ублажити кризу, власт и даље само посматра.

Промрзлих ногу и руку, у потрази за спасом, поједини су подигли шаторе на жељезничкој станици.

„Цијелу ноћ нисмо спавали. Сједили смо једни поред других сви заједно. Веома лош вјетар је, леден вјетар и веома је тешко бити овдје.“

Због минираног терена, али и негодовања мјештана и локалне власти за смјештај миграната у касарну Љубаче, из ИОМ-а су казали да је њиховаактивност на овом подручју завршена.

Кантонална и градска власт без понуђених рјешења. За мигранте мјеста нема нигдје осим на бетону, а посљедице су већ очите. Тражећи спас од хладноће, затечени су и у просторијама Босанског културног центра. Јесу ли они које су грађани бирали способни рјешавати кризе и заштитити и домицијелно становништво?

ПОСЉЕДИЦЕ ВЕЋ ОЧИТЕ

СЕНАД ПИРИЋ,волонтер

„Овдје је држава требала давно да се укључи, сви нивои власти. да су уложили један посто енергије колико су уложили тузлански волонтери и невладине организације, данас би све било другачије.“

Док су власти одржавале сједнице, а мјештани протесте, противећи се смјештају у Љубачама, а друге приједлоге у најмногољуднијем кантону нико не нуди, бреме је на волонтерима. Све је више оних са здравственим тегобама.

ВЛАСТИ И ДАЉЕ НИЈЕМО ПОСМАТРАЈУ

„Један број њих се већ јавио са повишеним температурама, са главобољама, прехладама.“

Док са страхом чекају још хладније ноћи, волонтери упозоравају на могуће катастрофалне посљедице, како за мигранте, тако и за грађане Тузле. Питају власти спавају ли мирно у топлим домовима знајући да су људска бића у њиховом граду под отвореним небом?