Штрајк или пресељење – опције су адвоката из Брчког, који се мјесецима боре за измјену прописа, према којима је адвокатска дјелатност у Дистрикту обухваћена системом фискализације. Од краја априла, када су адвокати обуставили рад, у суду у Брчком блокирано је хиљаду и 500 предмета, а адвокати кажу да их је још толико у канцеларијама.

Адвокати у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине одржаће идућег мјесеца штрајк упозорења у знак подршке адвокатима из Брчког који се боре за измјену прописа, којима је адвокатска дјелатност у дистрикту обухваћена системом фискализације. То је потврдио и члан протестног одбора адвоката из Брчког Мирко Симић, додавши да се разматра и опција комплетног пресељења свих адвоката из дистрикта.

МИРКО СИМИЋ, члан протестног одбора адвоката

“Четири смо пута имали приједлог и начин да се ово ријеши и сваки пут смо изневјерени, дакле није постојала воља и није постојала жеља да се овај проблем ријеши. Штрајк упозорења у трајању од сат времена на нивоу Брчког и други приједлог је већ два пута на заједничким сједницама се разматрао, могућност да се сви адвоакти из Брчко дистрикта иселе у ентитете, у сједиште збора у Бијељини у сједиште у Тузли, тако да би Дистрикт остао без адвоката, адвокати би имали само писарницу.”

Симић истиче да је у све прсте уплела политика, која жели да адвокатску дјелатност стави под своју контролу.

Фискализација адвоката значиће угрожавање пословне тајне и података клијената, објашњава адвокат.

МИЛЕНКО МАРЈАНОВИЋ, адвокат из Брчког

“Вас једно 40 моћника може да , коритећи своју позицију моћи, пошаље пореског инспектора и каже затворите му канцеларију, односно да ме назове и да каже, пази шта радиш у конкретном приједлогу.”

Из Владе Брчко дистрикта сматрају да би Закон требало да буде хармонизован са оним у ентитетима. Објашњавају да је тренутно кочница то што Приједлог измјена и допуна закона, који предвиђа одгађање фискализације до коначног рјешења, није прошао скупштинску процедуру.

СИНИША МИЛИЋ, градоначелник Брчко дистрикта

“Тај закон је добио подршку свих чланова владе, али онда је на сједници скупштине добио недовољан број гласова посланика. Очито да је ту кључ проблема, дакле како задобити посланике за ову врсту аргументације.”

Влада Брчког је Законом о фискалним системима изузела адвокатску дјелатност од фискализације. Међутим, проблем су измјене и допуне које су усвојене без нацрта или приједлога Закона, којим је прописано да су адвокати ипак обавезни да издају фискалне рачуне. Иако је у четири наврата договорено да ће бити усвојене измјене, којима би фискализација била одгођена до проналаска коначног рјешења, то се још није десило.