Већина дјеце, ученика основних школа у Босни и Херцеговини, доручкује нездраву храну или грицкалике, те пију газиране сокове. Стручњаци упозоравају да оваква храна неповољно утиче на физички и ментални развој дјеце. Једна учитељица из Основне школе „Грачаница“ у Живиницама покушава указати на важност здраве прехране и организује чајанку и здрав доручак дјеци из свог разреда.

Свако јутро, након првог часа, учитељица Асмира Мусић својим ученицима припрема чај од трава, које су дјеца током љета сама убрала на оближњим обронцима Коњуха. На домаћи хљеб, који дјеца донесу од куће, мажу домаћи џем или мед. Овај доручак је покушај учитељице Мусић да мијења прехрамбене навике својих ученика и покаже им разлику у односу на грицкалице и газиране сокове. У разреду учитељице Мусић ово је рутина већ три мјесеца и позитивни ефекти се осјете.

„Код дјеце сам примијетила да се дјеца боље осјећају, да су активнија, нису више агресивна, активнији су у раду, исто тако на осталим часовима желе да се истакну у свему, нису болесни што је исто с друге стране веома добар ефекат”, истиче Асмира Мусић.

За сада је овај експеримент учитељице Мусић јединствен, чак и у њеној школи, али би га ускоро могле слиједити и њене колеге из ОШ “Грачаница“. Само двије школе у Тузланском кантону, једна јавна и једна приватна, имају организовану исхрану за своје ученике. Влада Тузланског кантона и кантонални Педагошки завод припремају нове педагошке стандарде у оквиру којих се предвиђа и организовање исхране за ученике основних школа.

Нутриционисти сматрају здраву прехрану изузетно битном за психофизички развој дјеце и наглашавају да, ако желимо да дјеца сутра буду здрави и продуктивни грађани, да им индустријски прерађену храну замијенимо традиционалним домаћим оброком.

„Препорука опћенита носити увијек воду од куће плус јабуку, или неку другу врсту воћа величине једне шаке, и онда да понесу неки кисело млијечни производ и интегрални крух и да то једу дјеца“, истиче Мидхат Јашић са Технолошког факултета у Тузли.

Треба подсјетити да су ученици у свим школама у општинама Тузланског кантона прије рата имали осигуран топли оброк, али да је већи дио тих простора након рата даван у закуп приватницима. Кантонално министарство образовања даће препоруке свим основним школама за отварање кухиња у наредној школској години.