Високи представник Валентин Инцко недавно је у УН-у, између осталог, упозорио и на забрињавајући тренд политизације кантоналних полиција. Због таквих настојања, ОХР и Амбасада САД-а упутили су писма упозорења, раније Сарајевском и Зеничко-добојском, а прошле седмице и Тузланском кантону. У ОХР-у наводе да се измјенама закона покушава смањити самосталност полицијских структура у тим кантонима.

Иако је ЗДК био један од првих у Федерацији који је законски обезбиједио финансијску самосталност полиције као главни предуслов за самосталан рад, примјена новог закона још није заживјела. Неће заживјети ни у наредној години јер је кантонална влада, на приједлог ресорног министра, упркос противљењима ОХР-а и Амбасаде САД-а у БиХ, усвојила пролонгирање примјене закона за још једну годину.

МИРЗА ГАНИЋ, премијер ЗДК

“Гдје је у образложењу наведено да због низа техничких разлога и околности се не може имплементирати постојећи усвојени закон и да треба припремити доста попратних аката како би могао да иде у даљу процедуру”.

За ново пролонгирање примјене закона одлуку владе требала би потврдити Скупштина ЗДК. Опозиција сматра да наведена образложења нису прави разлози за ново пролонгирање реформског закона који би омогућио финансијску и оперативну самосталност у раду полиције у ЗДК.

РИФАТ ДЕЛИЋ, бивши министар унутрашњих послова ЗДК

“Ко год прати ситуацију у влади зна се да је ту сукоб између смјерница и политике коју жели највећа странка у влади СДА и онога што жели она странка, АСДА, која управља Министарством унутрашњих послова и ту је очит сукоб између њих”.

Случај из ЗДК није усамљен. ОХР и Амбасада САД-а своју забринутост изразиле су због одређених измјена и најава измјена Закона о унутрашњим пословима у Сарајевском и Тузланском кантону, те Босанско-подрињском, што у пракси значи стављање кантоналних полиција под апсолутну политичку контролу. И стручњаци из области безбједности упозоравају да политизација полиције може за посљедицу имати угрожавање сигурности грађана.

НЕЏАД КОРАЈЛИЋ, декан Факултета за криминалистику, криминологију и безбједносне студије УНСА

“У цијелој БиХ, због нашег политичког система, полиција у БиХ је под одређеним политичким утицајем. Чим имате мијешање некога некомпетентног у одређене да ли истраге, да ли набавку опреме или нешто што није адекватно струци, наравно да је одмах сигурност грађана угрожена”.

Писма забринутости и упозорења, показала је не тако давна пракса, нису и неће спријечити одређене политичко-интересне групе да своје замисли проведу у дјело и ставе полицијске структуре под апсолутну политичку контролу. Грађани су већ навикли да једино представници међународне заједнице могу утицати да се спријечи све присутнији тренд бахатости домаћих политичара који евидентно раде само за свој, или интерес групе појединаца коју представљају. Јавни интерес за већину њих је неважан.