Вишедневно подрхтавање тла у Босни и Херцеговини протеклих дана унијело је немир међу грађане. Како су и колико опремљене домаће службе које, у случају природних катастрофа, прве требају реаговати?

Из Федералне управе цивилне заштите кажу како улажу напоре у јачање свијести суграђана и да су на добром путу да имају велик број људи који су спремни да одговоре адекватно на стање било које природне несреће, па тако и земљотреса.

ФАХРУДИН СОЛАК, директор ФУЦЗ-а

“Имамо наш цијели тим од око одприлике 50 – 70 људи да у сваком трену можемо одговорити било гдје у БиХ. За ово што се може догодити, ми ову опрему што имамо ми њу чувамо и од ње можемо имати велику корист у случају било каквих наших интервенција”.

Цивилна заштита располаже са пет паса који су обучени и лиценцирани за потрагу за људима. О свом трошку и за племените сврхе потражне псе посједују и обучавају и чланови Горске службе спашавања. Они су ти који успјешно реагују у кризним ситуацијама, а припремљени су и за случај несреће као што је земљотрес.

ЗДЕНКО МАРИЋ, предсједник Савеза горских служби спашавања

“Пас ће понајбоље осјетити особу испод рушевина и имамо људе који су обучени за спелео спашавање, а то су у ствари технике које се користе у случају катастрофе земљотреса”.

У случају било какве несреће у првим моментима реагују хитне службе. Прву помоћ унесрећенима пружају љекари хитне помоћи. Ове службе често немају адекватну опрему за рад.

БОРИС ОПАНЧАР, љекар у Хитној помоћи у Мостару

“Морам бити искрен да нисмо спремни за такве врсте масовних несрећа. Ми ћемо радити. Ми пролазимо едукације о хитној помоћи, али немамо апсолутно никаквих едукација у заједничком дјеловању. Добитници смо пројекта и, ако буде све у реду, онда ћемо бити добро технички опремљени за случајеве масовне несреће, а онда и помагати регионално једни другима”.

ПЕТАР ЈУРИЋ, командант ПВЈ Мостар

“Морам рећи да ми тренутно нисмо опремљени довољно материјално технички да би одговорили на интервенције такве врсте. Управо прошле седмице смо били на састанку ЦЗ гдје се разговарало и о таквим интервенцијама и закључак је био да све службе доставе своје потребе које им недостају да би могли одговарати на такве задатке”.

Локалне службе, захваљујући разним пројектима, требале би у скорије вријеме доћи до боље опреме и више едукација. Иако се сви надају да ће престати подрхтавања тла и да интервенције служби неће бити потребне, истичу да је најбоља припрема едукација људи и техничка опремљеност.