Амерички предсједник Доналд Трамп сматра да вођа Сјеверне Кореје Ким Џонг Ун ризикује да изгуби све ако настави с непријатељским поступцима и да се његова земља мора денуклеаризовати након што је Пјонгјанг објавио да је извео “успјешан тест велике важности”.

“Ким Џонг Ун је превише паметан и може превише изгубити, заправо све, ако поступа на непријатељски начин. Он је потписао снажан споразум о денуклеаризацији са мном у Сингапуру”, написао је Трумп на Твитеру, говорећи о његовом првом самиту с Кимом у Сингапуру 2018.године.

“Он не жели покварити свој привилеговани однос с америчким предсједником нити се мијешати у америчке предсједничке изборе у новембру”, рекао је.

Пјонгјанг је раније објавио да је сјевернокорејска војска јуче провела “врло важан тест” на полигону за лансирање пројектила Сохае.

“Сјеверна Кореја, под вођством Ким Џонг Уна располаже огромним привредним потенцијалом, али мора се денуклеаризовати као што је обећала”, наставио је Трамп.

НАТО, Кина, Русија, Јапан и цијели свијет се слажу у вези тога, додао је.

Након опасног пораста напетости, САД и Сјеверна Кореја покренули су дијалог послије историјског сусрета двојице лидера у јуну 2018. године у Сингапуру.

Али други састанак на врху, у фебруару у Ханоју, није получио успјех и преговори су од тада у застоју.

Предсједник Трамп је јуче изразио задовољство својим јако добрим односима са сјевернокорејским лидером.

“Мислим да обојица желимо да тако остане. Он зна да ме чекају избори”, рекао је и додао да би био изненађен да Сјеверна Кореја поступи непријатељски.