Многи краљеви и краљице шпанске династије Хабзбург, која је владала Европом од 16. до 18. вијека, имали су једну специфичну особину: издужену вилицу, која је касније постала позната као хабзбуршка вилица.

Најновија студија каже да су овакву вилицу највјероватније узроковали вијекови инцестуозног понашања.

“Хабзбуршка династија је била једна од најутицајнијих у Европи”, рекао је главни аутор студије Роман Вилас, професор генетике на Универзитету Сантјаго де Компостела и додао: “Међутим, постала је позната по инцесту, што је на крају постао и разлог њиховог пада.”

Краљевска крвна линија ове шпанске династије је завршила 1700. године смрћу краља Чарлса II, који није добио насљедника, што је такође вјероватно био резултат инцеста.

Како би открили да ли је њихова вилица била резултат инцеста, Вилас и његов тим су пронашли 10 максилофацијалних хирурга и замолили их да анализирају 66 портрета 15 чланова хабзбуршке династије. Хирурзи су тражили 11 особина које су дефинисале испупчење виличне кости. Такође су тражили и седам особина које дефинишу стање у којем се кости горње вилице не развију у потпуности.

Аутори су направили хипотезу коју су касније и потврдили, да су обје ове особине повезане и да имају исту генетичку базу. Хирурзи су такође одредили и у којем степену су Хабзбурговци имали ове особине. Откривено је да је Марија Бургундска, која се 1477. удала у ту породицу, имала најмање ових особина, док је Филип IV, који је владао Шпанијом и Португалом, имао највише.

Ово је велико породично стабло, које је укључивало 6.000 људи и 20 генерација. Откривена је јасна повезница између степена инцеста и степена испупчене вилице.