10. децембра се широм свијета обиљежава Међународни дан људских права који слави доношење Универзалне декларације о људским правима (1948) проглашене од стане Уједињених нација.

Овог кључног датума у модерној историји, нације свијета су се окупиле да покушају једном заувијек закопати посљедице геноцида који се покренуо током Другог свјетског рата. Доношење Универзалне декларације о људским правима је једно од првих значајних достигнућа Уједињених нација и обезбједило је основну филозофију за многе правно обавезујуће међународне документе који су усљедили.

Овим подовдом ће Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине данас презентирати препоруке Комитета Уједињених нација дате након окончаног трећег циклуса Универзалног прегледа стања људских права у Босни и Херцеговини (УПР).

Конференција под мотом “Реализирајмо УПР препоруке – пређимо са ријечи на дјела” окупит ће представнике институција који су учествовали у изради посљедњег УПР извјештаја БиХ, као и невладиних организација које су израдиле више извјештаја у сјени о стању људских права у БиХ.

Темељем наведених извјештаја, Босна и Херцеговина је добила 207 препорука груписаних у области које се односе на политике и универзална питања, грађанска и политичка права те економска, социјална, културна и права маргинализираних група.

Министарство за људска права и избјеглице ће у наредном периоду са институцијама надлежним за проведбу достављених препорука израдити план реализације, а тај процес ће управо бити отворен кроз презентације и дискусију на најављеној конференцији, саопћено је из Министарства за људска права и избјеглице БиХ.