Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари позива Владу и Министарство унутрашњих послова Унско-санског кантона (МУП УСК), као и Међународну организацију за миграције (ИОМ) да омогуће сигурно и слободно извјештавање свим медијима о премјештању миграната из кампа Вучјак и с других локација у Унско-санском кантону, саопћило је то удружење.

Чланови Управног одбора БХ новинара су потпуно свјесни да је ово догађај високог сигурносног ризика и с великим бројем различитих актера те с потребним поштивањем процедура рада полиције и заштите интегритета самих миграната. С друге стране, ово је и догађај од јавног значаја за све становнике УСК и других дијелова БиХ, због чега је важно јавности и медијима осигурати тачне, објективне и балансиране информације од надлежних локалних власти УСК, полиције и ИОМ-а, као и увид у цјелокупни ток измјештања миграната.

“У том контексту, Управни одбор БХ новинара захтјева од полиције и међународних организација да ради бројних медијских екипа на подручју УСК, у близини кампа Вучјак организирају прес-конференције на којима ће с новинарима подијелити информације, али и снимке и фотографије измјештања миграната те на тај начин омогућити јавности приступ информацијама у вези с овим догађајем. Уколико МУП УСК и ИОМ немају адекватну опрему за снимање или фотографирање, дужни су омогућити медијима снимање с посебно осигураног мјеста све док траје евакуација”, додаје се из саопћења.

Истовремено, Управни одбор БХ новинара апелује да све медијске екипе и новинари појединачно поштују полицијске процедуре и штите људско достојанство и идентитет самих миграната и избјеглица, уз пуно уважавање новинарске етике и правила извјештавања о рањивим и угроженим групама, без сензационализма и уз преношење информација само из званичних извора.