Вијеће Европске уније је данас усвојило закључке о Мишљењу Комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији.

Мишљење Комисије, издато 29. маја, пружа свеобухватну мапу пута за реформе које би водиле и подржале земљу на њезином путу ка ЕУ интеграцијама.

У својим закључцима, Вијеће поздравља Мишљење Комсије и апелује на извршна и законодавна тијела на свим нивоима власти да почну рјешавати кључне приоритете идентификоване у Мишљењу, у складу са легитимном тежњом грађана Босне и Херцеговине да напредују ка Европској унији.

“Вијеће прима к знању да Босна и Херцеговина тренутачно не испуњава политичке критерије из Копенхагена у довољној мјери те да треба уложити значајне напоре у јачању својих институција у циљу гаранције демократије, владавине права, људских права те поштивања и заштите мањина. Што се тиче економских критерија, Босна и Херцеговина је постигла одређени степен макроекономске стабилности, с тим да је успостављање функционалне тржишне економије и постизање конкурентности на заједничком тржишту још увијек у раној фази. Босна и Херцеговина треба унаприједити своје резултате у проведби обавеза из Споразума о стабилизацији и придруживању. Босна и Херцеговина је опћенито у раној фази када је у питању њен ниво спремности за преузимање обавеза чланства у ЕУ и треба значајно унаприједити процес усклађивања с правном стечевином ЕУ те примијенити и проводити одговарајуће законодавство”, наводи се у саопћењу.

Додаје се да Босна и Херцеговина треба улагати континуиране напоре, посебно у погледу проведбе четрнаест кључних приоритета из Мишљења Комисије. Потребно је испунити наведене кључне приоритете, усмјерене на област демократије и функционалности државе, владавину права, темељна права и реформу јавне управе.

“Вијеће констатује да ће отварање преговора о приступању у коначници разматрати Европско вијеће, у складу са устаљеном праксом, у тренутку када Комисија оцијени да је Босна и Херцеговина постигла потребни степен усклађености с критеријима за чланство, а посебно да је испунила кључне приоритете наведене у Мишљењу Комисије. Вијеће позива Комисију да своје годишње извјештаје за Босну и Херцеговину, почевши од извјештаја из 2020. године, усмјери на проведбу кључних приоритета које је потребно рјешавати”, наводи се.

Вијеће је поздравило номиновање предсједавајућег Вијећа министара Босне и Херцеговине, те апелује на извршна и законодавна тијела на свим нивоима власти да почну рјешавати кључне приоритете идентификоване у Мишљењу Комисије, у складу с легитимним тежњама грађана Босне и Херцеговине за напретком ка Европској унији.

Вијеће је такођер понавило своју недвосмислену опредијељеност ЕУ перспективи Босне и Херцеговине као јединствене, уједињене и суверене земље.