Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу против Марка Ковача, која га терети за злочине почињене над жртвама бошњачке и хрватске националности на подручју Фоче.

Оптуженог се терети да је у периоду 1992. и 1993. године, у вријеме широког и систематичног напада војних, паравојних и полицијских снага Републике Српске, усмјереног против бошњачког и хрватског становништва општине Фоча, обављајући дужност команданта Тактичке групе Фоча у оквиру Војске Републике Српске, судјеловао у прогону и злочинима над цивилним становништвом.

Према наводима оптужнице, оптужени Марко Ковач је вршио прогон на начин да је планирао, наредио, подстрекавао, помагао у планирању и припремању и учињењу кривичних дјела, те као надређена особа знао да су злочини почињени или да ће бити почињени, а није предузео мјере да спријечи злочине и казни починиоце тих дјела, саопћено је из Тужилаштва Босне и Херцеговине.

У оквиру прогона је почињено незаконито затварање више стотина цивила у затвореничке центре у КПД Фоча, Средњошколском центру и у спортској дворани “Партизан”, мучење, присилно пресељење и депортација становништва, убиства и присилни нестанак више од 190 особа, силовања, те друга нечовјечна дјела сличне природе учињена у намјери наношења велике патње или озбиљне физичке или психичке повреде или нарушавања здравља, као и паљење и уништавање кућа и имовине, те културно-хисторијских и вјерских објеката.

Ковач је оптужен за кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. у вези са другим члановима из КЗ-а БиХ.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем 139 свједока, те прилагањем више стотина материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду Босне и Херцеговине.