Припадници Граничне полиције Босне и Херцеговине (ГП БиХ) на подручју Зворника у уторак проводе оперативну акцију кодног назива “Гаме” у оквиру које су слободе лишена три бх. држављана осумњичених за кријумчарење миграната.

“Службеници обављају претрес на четири локације. Слободе су лишена три држављана Босне и Херцеговине због постојања основа сумње да су починили кривично дјело ‘организовање групе или удружења ради извршења кривичног дјела кријумчарења миграната’, а у вези са кривичним дјелом ‘кријумчарење људи’, на начин да су организирано из Републике Србије у БиХ кријумчарили илегалне мигранте афроазијског поријекла, са намјером да илегални мигранти буду даље прокријумчарени према земљама Европске уније”, навели су из Граничне полиције БиХ.

Провођењем мјера и радњи, припадници ГП БиХ су задокументовали да су чланови организоване криминалне групе прокријумчарили више десетина миграната. Према прикупљеним подацима, припадници групе су наплаћивали веће износе новца по једном мигранту, чиме је прибављена протуправна имовинска корист у веома високом износу.

Приликом претреса су пронађени и привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку. Осим предмета, пронађени су и други предмети који упућују на извршење другог кривичног дјела, приликом чега је привремено одузета једна аутоматска пушка марке “Застава М72”, пет оквира за пушкомитраљез марке “Застава М72” те 449 комада муниције калибра 7,62 милиметара, 97 комада муниције калибра 7,9 милиметара и један комад муниције калибра 12,7 милиметара “Броwнинг”. Наведене активности се проводе под надзором Тужилаштва БиХ и Суда БиХ.

Такођер, припадници ГП БиХ су у понедјељак, у оквиру оперативне акције “Сава” спријечили кријумчарење осам особа афроазијског поријекла. Кријумчарење је откривено на обали ријеке Саве у граничном појасу на подручју опћине Оџак.

“Опредијељеност ГП БиХ је перманентна заштита државне границе и борба против прекограничног криминала и илегалних миграција. Наведене акције наставак су активности ГП БиХ у циљу идентифицирања, откривања и процесуирања кријумчара људи и пресијецања организираних криминалних група. Уз мјере спречавања илегалних прелазака државне границе у граничном појасу, полицијски службеници ГП БиХ континуирано прикупљају информације о особама које се баве кријумчарењем људи и овакве активности ће се наставити и у наредном периоду”, изјавио је директор ГП БиХ Зоран Галић.