У Сарајеву су данас потписани споразуми којима је за Републику Српску обезбијеђено десет милиона евра и Федерацију БиХ 9,5 милиона евра за финансирање пројеката енергетске ефикасности у јавним зградама.

Споразуме су потписали министар финансија и трезора Босне и Херцеговине Вјекослав Беванда, директор Њемачке развојне банке (КФВ) за Југоисточну Европу и Турску Пабло Обрадор, те федерални министар просторног уређења Јосип Мартић. Представник Републике Српске ће их потписати накнадно.

Беванда је рекао да се један споразум односи на финансирање пројекта енергетске ефикасности у јавним зградама у Републици Српској, за који је Њемачка развојна банка одобрила десет милиона евра, а други на исте пројекте у Федерацији БиХ за које је обезбијеђено 9,5 милиона евра.

“Сврха ових пројеката је обезбиједити енергетску ефикасност јавних објеката уз прихватљиве трошкове, што за циљ има унапређење услова живота свих грађана у Босни и Херцеговини”, рекао је Беванда новинарима у Сарајеву након потписивања споразума.

Он је појаснио да ће кроз ове пројекте бити предузете мјере енергетске ефикасности, првенствено у школама и вртићима.

Циљ пројеката је, како је рекао Беванда, допринијети глобалној климатској заштити, као и одрживом економском развоју Босне и Херцеговине.

Директор Њемачке развојне банке (КФВ) за Југоисточну Европу и Турску Пабло Обрадор нагласио је да је ово први споразум у оквиру енергетске ефикасности који ће бити спроведен у Босни и Херцеговини. Он је изразио наду да ће ови пројекти представљати почетак нове сарадње на том пољу.

“Веома је важно радити на уштеди трошкова, не само када је ријеч о Босни и Херцеговини, већ о цијелој земаљској кугли”, рекао је Обрадор и додао да ће реализација ових споразума бити почетком наредне године.

Министар просторног уређења Федерације БиХ Јосип Мартић захвалио је што је министарство које он води изабрано да спроводи споразум. Средства ће, навео је, бити утрошена онако како је споразумом и предвиђено.