Заступник СДП-а у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) Анер Жуљевић изјавио је данас како је полиција без законског овлаштења примијенила силу како би уклонила просвједнике с одлагалишта комуналног отпада Уборак код Мостара, јер је та депонија, како је устврдио, изгубила своје јавно овлаштење.

“Полиција није имала законско овлаштење да дјелује јер се члан 5. о јавном реду и миру на који се позива полиција односи на то кад нетко не допушта вршење јавнога овлаштења. Та депонија није јавна, него дивља јер је своје јавно овлаштење изгубила”, истакнуо је Жуљевић уочи сједнице Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона.

По његовим ријечима, ниједна прекршајна пријава издана грађанима – просвједницима тога дана није издана у складу са законом.

“Да би депонија имала јавна овлаштења треба имати упорабну и околинску дозволу, а депонија Уборак их нема”, подвукао је Жуљевић.

Предсједник Владе ХНК Невенко Херцег нагласио је како за то питање није одговоран кантон него да одговорност лежи на релацији Град Мостар – Федерално министарство околиша и туризма, односно Влада Федерације БиХ.

По његовим ријечима, задњих десет година требало је на санитарној депонији, или, како он сматра да се треба звати, центру за господарење отпадом, направити прочистач отпадних вода, а то се није урадило.

“Питање је зашто се то није направило јер су постојала и средства Свјетске банке. Зна се тко је одговоран, тко је менаџмент тог подузећа и тко управља тим”, поручио је Херцег.