Предсједавајући Вијећа министара Босне и Хереговине Зоран Тегелтија рекао је данас, након сусрета са предсједником СББ-а Фахрудином Радончићем, да је на провјеру послао имена девет министара, колико их у Вијећу и има.

“Све политичке опције које чине већину доставиле су тачно онолико кандидата колико ће бити министара. Из реда бошњачког народа послата су три, исто из хрватског народа. Из реда српског народа су два министра”, казао је Тегелтија.

Он је додао да је ДНС био овлаштен да предложи једног кандидата из реда осталих.

“Дошла су два приједлога. Све што је било до мене је урађено да ДНС изађе са јединственим ставом. Организовао сам састанак да се ДНС усагласи. До задњег тренутка се нису усагласили, а ми нисмо могли дозволити да изгубимо подршку посланика из ДНС-а Ненада Нешића, па сам подржао његов приједлог”, описао је Тегелтија како је дошло до тога да умјесто кандидата Драшка Аћимовића, којег је предложио челник ДНС-а Марко Павић, за позицију министра људских права буде прихваћен кандидат Млађен Божовић.

Уколико Божовић не добије подршку тамо гдје треба, онда он неће бити министар, рекао је Тегелтија, додајући да нико никог неће условљавати, када су у питању кандидати из реда другог народа.

“Упознао сам Комшића и Радончића са ситуацијом око медијских натписа о господину Божовићу и имаћемо разговоре и са другим кандидатима. Господин Комшић је рекао да неће одлучивати о кандидатима другог народа”, нагласио је Тегелтија.

Потврда новог Вијећа министара БиХ зависи од СИПА-е и ЦИК-а, рекао је он, подсјетивши да је до сада дошла потврда за 11 особа.

“Уколико СИПА за дан-два заврши, постоји шанса да тај посао буде окончан до 23. децембра”, рекао је предсједавајући Вијећа министара БиХ.

Тегелтија је рекао да је изненађен тиме колико Фахрудин Радончић познаје рад Министарства сигурности, као и да је сигуран да ће унаприједити рад тог ресора, посебно у области миграција.

Тегелтија је овом приликом изјавио како ће се састати и са предсједником СДА Бакиром Изетбеговићем.