Народна скупштина Републике Српске ноћас је, након низа инцидената, на посебној сједници усвојила Закључке у вези с Информацијом о документу Програм реформи Босне и Херцеговине, који је усвојило Предсједништво БиХ у новембру. И данас бројне реакције на усвојене закључке и инциденте.

Сједница је завршена изјашњавањем о закључцима клубова посланика. За закључке су гласала 52 посланика од присутних 55, против су била три, тако су усвојени предложени закључци клубова посланика и закључена девета посебна сједница.

Сједница је завршена око 30 минута послије поноћи.

Инцидент између Лукача и Станивуковића

Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске ударио је Драшка Станивуковиа, посланика ПДП-а на посебној сједници Народне Скупштине РС након чега је прекинуто засиједање.

Након што му је Станивуковић пришао за говорницу, Лукач је бацио папире на Станивуковића, а затим га и ударио. Јелена Тривић из ПДП-а стала је између Лукача и Станивуковића.

У наставку сједнице је Станивуковићу изречена мјера одузимања ријечи, а осим тога опемене су изречене Јелени Тривић, посланику ПДП-а и министру Драгану Лукачу.

Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС-а у НС РС изјавио је да овај посланички клуб више неће присуствовати посебној скупштинској сједници јер не могу да раде у оваквим околностима и јер се не осјећају сигурно. Небојша Вукановић, посланик СДС, који је остао на сједници рекао је да министар полиције нема право никоме да пријети, наводећи да је сједница Народне скупштине РС претворена у лакрдију.

Сједницу је напустио и Посланички клуб ПДП-а.

“Лукач ме је ударио! Тражим вашу подршку да у петак у 18 часова сви изађемо у парк Младен Стојановић и једном заувијек зауставимо насиље у овој држави! Оставка Лукача због свих недјела које је починио. Немам страха, настављамо даље до краја. Требамо једни друге”, написао је Драшко Станивуковић вечерас на свом Фацебоок профилу.

У НС РС у току је Девета посебна сједница Народне скупштине Републике Српске с једном тачком дневног реда: Информација о документу Програм реформи БиХ, усвојеном на 45. ванредној сједници Предсједништва Босне и Херцеговине, одржаној 19. новембра.


Ево како је то изгледало прије горе наведеног инцидента.

Опозиција је у сједницу ушла с тезом да је она сада бесмислена, окаснила и да је требало одржати прије него што је Предсједништво БиХ усвојило спорни документ за кога тврде да „БиХ води у НАТО“ и да у потпуности из одлучивања искључује институције РС.

Међутим, из власти су раније одговорили да то није тачно и да Програм реформи не прејудицира чланство БиХ у НАТО и да се говори само о сарадњи са Алијансом.

Посебна сједница НСРС је сазвана на захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Осим њега, сједници присуствује политички врх РС, али и поједини представници РС у инстутуцијама БиХ. Планирано је да сједница траје све док посланици не окончају расправу.

И прије него што је сједница званично почела, посланик СДС-а Небојша Вукановић је тражио повреду скупштинског Пословника.

“Овдје се ради о великој превари. Подваљен нам је документ који није послат у НАТО. Хоћемо оригиналан документ”, галамио је Вукановић, на шта му је предсједник НСРС Недељко Чубриловић изрекао опомену.

Шеф Клуба посланика СДС Миладин Станић такође тврди да је „документ подваљен“.

Говорећи о Програму реформи, Додик је рекао да се о том документу расправљало годину дана. Он је, уз звиждуке опозиције, нагласио да ни једна војна локација у РС није пренесена на ниво БиХ.

“НАТО је 2018. позвао БиХ да достави свој Годишњи акциони план за чланство, чиме би се активирао МАП, дакле пут за чланство. То је било предмет спора. На почетку ове године након избора био је предложен докумет Комисије за НАТО интеграције. Али, Програм реформи БиХ је докумет који први пут укључује ставове РС о војној неутралности. Три кључне ријечи су: Не прејудиицира се чланство. До сада су кључне ријечи биле интеграције у чланство”, рекао је Додик.

Посланици опозиције непрестано онемогућавају Додика у обраћању Народној скупштини, викањем, звиждањем, лупањем. Овакво понашање у Народној скупштини Републике Српске незабиљежено је у историји републичког парламента.

У једном тренутку је премијер РС био на граници да удари посланика ПДП-а Драшка Станивуковића заставицом НАТО-а које је Станивуковић носао по скупштинској сали.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је против НАТО интеграција и да се важна опредјељења РС налазе у Програму реформи БиХ, те да ништа није урадио на штету РС.

“Овим документом смо успјели да прекинемо континуитет опредјељења БиХ за НАТО. Вратили смо РС у позицију да је фактор одлучивања и биће све видљивија. Први пут српски члан Предсједништва БиХ тражи овакву расправу, а не као што је био Младен Иванић и нико не треба сумњати да ћу покренути питање виталног националног интереса. Демократска расправа у Народној скупштини је дозвољена, али није уништавање имовине”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да ће се о одлуци о чланству у НАТО-у морати изјаснити Предсједништво и парламент БиХ у коме РС у Представничком дому има девет посланика, а у Дому народа четири делегата.

“Ниједна одлука која није у интересу РС неће проћи. Одбијамо било какво тумачење да је овај документ АНП или МАП. Предлажем да се Народна скупштина реферише према овом документу онако како пише, односно да не може бити кориштен за процес интеграције у НАТО”, рекао је Додик.

Он је навео да документ не садржи ни питање везано за реформу полиције и не прелази оквире онога што је својствено земљама које су неутралне.

“Народна скупштина нека иницира да на нивоу БиХ буде сачињен документ који ће се односити на сарадњу и са другим војним савезима. Тиме ћемо манифестовати право да сарађујемо са регионалним и глобалним савезима. Спреман сам да кажем да настављамо борбу за нашу повећану аутономију, уколико БиХ не буде поштовала нашу уставну позицију. Фактор смо самом чињеницом да о овом документу расправљамо у Скупштини и то је промјена у односу на 2014. годину. Нећемо против Русије, границу на Дрини и да перемо савјест НАТО-а због онога што су нам урадили. Нека опозиција ово каже ако смије”, рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић по два пута опоменуо је поједине посланике опозиције због нарушавања мира у Скупштини.