Широм Индије настављени су масовни протести који се одржавају због реформе Закона о држављанству што је дало привилегије имигрантима који су припадници шест вјерских заједница, али не и муслиманима.

Индијски медији јављају да су студенти протестирали и на Универзитету Јадавпур у Западном Бенгалу због гостовања тамошњег гувернера Јагдипа Данкара.

Студенти су негодовали током Данкаровог доласка у кампус у Калкути, а протести трају и у другим дијеловима Западног Бенгала.

Протести у Индији почели су средином мјесеца, а ескалирали су након недјељне полицијске интервенције против демонстраната на универзитетима Јамиа Миллиа Исламиа (ЈМИ) уЊу Делхију и Алигарх муслиманском универзитету у Утар Прадешу.

Полиција у Њу Делхију није дозволила мирни протестни марш студената са универзитета ЈМИ.

Замјеник премијера Западног Бенгала Цхандра Кумар Босе оштро је критиковала владајућу Народну партију Индије (БЈП), чији је и сам члан.

“Ако измјене закона немају везе с вјерском припадношћу, зашто онда наводимо шест вјерских заједница које су обухваћене привилегијама, а изостављамо муслимане? Будимо поштени и транспарентни“, поручио је Кумар.

Од почетка протеста у нередима на улицама Индије живот су изгубиле 23 особе. Власти Индије одобриле су и ревидирање Националног регистра становништва.

Повод за вал масовних протеста у Индији је проведена реформа Закона о држављанству која је у подређен положај довела муслимане имигранте.

То је прва реформа Закона о држављанству у Индији након 64 године којом имигранти из сусједних земаља Бангладеша, Пакистана и Афганистана након шест година добијају право на држављанство Индије, али само ако су припадници шест вјерских заједница, укључујући будистичку, хиндуистичку, кршћанску.

У Индији живи 200 милиона муслимана и то је друга земља на свијету по бројности муслимана, а критичари посљедњих реформи упозоравају да индијске власти стављају муслимане у подређен положај грађана другог реда.