Русија је успјешно тестирала Рунет, алтернативу глобалном интернету који је доступан широм земље, саопћила је тамошња влада. Детаљи о чему се тачно ради нису били најјаснији, наводи се у саопћењу министарства комуникација, али обични корисници нису примијетили никакве промјене.

Резултати ће бити представљени предсједнику Путину, јавио је ББЦ.

Стручњаци су забринути за тренд који је присутан у неколико земаља гдје се покушава укинути приступ интернету.

“Нажалост, путања којом Руси иду је само један корак ка све већој угрожености интернета. Све више ауторитарних земаља постају попут Ирана и Кине јер желе да контролишу оно што њихови грађани раде на интернету. То значи да људи неће имати приступ дијалогу о ономе што се дешава у њиховим земљама”, рекао је Ален Вудвард, ИТ стручњак са Универзитета у Суреју.

Локалне новинске агенције, укључујући Правду, извијестиле су да је замјеник челника министарства комуникација рекао да је тестирање Рунета ишло по плану.

“Резултати тестирања показали су да су и влада и телеком оператери спремни учинковито одговорити на настале ризике и пријетње како би осигурали стабилно функционисање и интернета и уједињене телекомуникацијске мреже у Руској Федерацији”, рекао је Алексеј Соколов.

Државна новинска агенција Тасс извијестила је да су тестови процијенили рањивост уређаја интернетских ствари, а такођер је укључило вјежбу за провјеру Рунетове способности да се супротстави “вањским негативним утјецајима”.

Русија жели развити више прилагођене услуге интернета за своје грађане. Влада је најавила да планира направити своју верзију Википедије и усвојити закон којим се забрањује продаја паметних телефона на којима није инсталиран руски софтвер.