У оквиру међународне операције, кодног назива “Твинс”, подигнуте су оптужнице против пет држављана Босне и Херцеговине због навођења на проституцију.

Тужилац Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилађштва БиХ подигао је оптужницу против Алмира Хаџиахметовића, Ермина Шалаке, Алена Хоџића, Абдулаха Међића и Алмира Гргића.

Оптужени се терете да су у периоду од јануара 2015. године до 04. новембра 2016. године, првооптужени као организатор и руководилац групе, а остали оптужени као чланови групе са тачно одређеним улогама, ради стицања личне материјалне користи, ступали у контакт са дјевојкама које су се налазиле у тешком имовинском стању и социјалном положају, те су их наводили, наговарали и подстицали на пружање сексуалних услуга за новац, као и организовали пружање истих на подручју Аустрије и Њемачке.

У оптужници се наводи да су оптужени израђивали и креирали профиле дјевојака на интернет страницама на њемачком говорном подручју, у њихово име комуницирали са потенцијаним клијентима на њемачком језику, те договарали датуме, вријеме, мјесто и цијену пружања сексуалних услуга.

Жртве у овом кривичном дјелу биле су у тешком положају с обзиром да се радило о особама млађе животне доби које су се налазиле у државама и градовима које не познају, а нису познавале језик на њемачком говорном подручју, што им је додатно отежавало ситуацију.

Оптужени су од жртава узимали значајан износ добијеног новца, те је истрагом утврђено да је првооптуженом путем девизних трансакција из иностранства уплаћиван дио новца који је стечен проституцијом, на који начин је остварио незакониту имовинску корист у износу од 154.858,99 КМ, од чега су значајан износ узимали и други оптужени.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело организовани криминал у вези са кривичним дјелом међународно навођење на проституцију.

Операцију је спровело Тужилаштво БиХ у сарадњи са партнерским институцијама у Аустрији и Њемачкој.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем свједока и стручних вјештака, те прилагањем 200 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.