У циклусу едукативних радионица посвећених културно-повијесном наслијеђу, судјеловало је 140 ученика средњих школа из 11 опћина Средњобосанске жупаније (СБЖ).

Радионице су одржане у оквиру пројекта “Уједињени у различитости”, који реализира Центар за едукацију младих (ЦЕМ), уз потпору Министарства вањских послова САД-а.

Како су навели из ЦЕМ-а, овиме је завршен први дио пројекта, којем је циљ, да кроз културно-повијесно наслијеђе опћина СБЖ-а, промовира суживот, заједништво, љепоту живљења, обичаје, културу, те активизам и грађанску одговорност.

“Градови Бугојно, Бусовача, Доњи Вакуф, Фојница, Горњи Вакуф/Ускопље, Јајце, Кисељак, Крешево, Нови Травник, Травник и Витез добили су вршњачке едукаторе који ће едуцирати своје школске колеге о заједничким вриједностима и културном благу овог краја”, казао је гласноговорник ЦЕМ-а Рисмир Крајишник.

У другом дијелу пројекта, који почиње након зимског распуста, ученици ће заједнички осмислити презентацију своје опћине, коју ће приказати у свибњу 2020. године на Сајму градова СБЖ-а, који ће бити одржан на тврђави Стари град у Травнику.

Пројект “Уједињени у различитости” финанциран је грантом Министарства вањских послова САД-а.