Мушка рукометна репрезентација Босне и Херцеговине трећи дан борави на Илиџи, гдје обавља први дио припрема за хисторијски наступ на Европском првенству, које ће се од 9. до 26. јануара одржати у Шведској, Норвешкој и Аустрији.

Најбољи бх. рукометаши играт ће у Д-групи с екипама Француске, Португала и Норвешке, с којим ће у домаћем Трондхеиму 10. јануара играти на отварању првенства.

Један од наших најискуснијих играча Никола Прце, лијеви бек косовске екипе Беса Фамиглиа из Пећи, казао је да трећи дан припрема тече по плану и да је бх. тим већ одиграо једну припремну утакмицу с репрезентацијом Саудијске Арабије.

“Сваки почетак је тежак. Мислим да нисмо пуно пропустили јер су лиге у европским државама трајале све до сада. Очекујемо да нам се 29. децембра прикључе Бурић и Перић, који још игају у својим клубовима у Нјемачкој. Прва фаза је најтежа, ради се на физичкој припреми, а послије ћемо имати времена за уигравање. У другој фази припрема 2. јануара путујемо у Пореч гдје ћемо играти сусрете с Хрватском и Катаром. То ће бити завршна ‘глазура'”, казао је Прце.

Велика неизвјесност око наступа репрезентације на ЕП, због недостатка финансијских средстава у Рукометном савезу БиХ, по ријечима Прце није се одразила на атмосферу у екипи и мотивацију играча.

“Ситуација око нашег наступа на ЕП није нас ‘пољуљала’. Навикли смо на то. Ја сам у екипи неких 14-15 година, можда смо само двије- три године имали неке нормалне, професионалне увјете какве заслужује државна репрезентација. Ово је наша свакодневница, али сигурно то нас није ‘пољуљало’, јер смо на то навикли, иако нам некада буде криво кад нас потцјењују. Управо због тога неке смо утакмице из ината ријешили у нашу корист”, казао је Прце.

Тридесетдеветогодишњи Чапљинац сматра да наш тим на ЕП-у очекује изузетно тешка група.

“Неке наше жеље нису се услишиле. Жељели смо да играмо у Аустрији, јер би тамо сигурно било пуно више наших људи. Наша група је стварно тешка, имамо домаћина Норвешку, Француску, свјетског, европског и олимпијског првака. Португал је репрезентација која је можда највише напредовала у задњих четири пет година. Имају три јака клуба који играју Лигу првака. Португалци улажу јако пуно у рукомет. Сигурно да ће у Трондхеиму бити пуно наших људи. Борит ћемо се, да кажем да идемо на побједу мислим да би то било мало превише. Сам пласман на ЕП за нас је велики успјех, али сигурно да тамо нећемо ићи да се шетамо по терену. Идемо да дамо свој макисмум па колико се буде могло”, сматра Прце.

Према статистици, БиХ ће на ЕП имати једну од најстаријих екипа.

“Ми смо екипа спој младости и искуства, има нас старијих, доста је играча са више од 30 година, али имамо и млађих са 18, 19 и 20 година, који ће бити међу 18-20 играча. Мислим да екипа Исланда има три четири главна играча који имају по 40 година. Ако играч игра добро, ако се осјећа добро године нису важне у овом спорту. У рукомету се продужио животни вијек, играчи од 35 до 38 година ако физички могу истрпити те напоре још увијек могу доста помоћи”, казао је Прце.

Говорећи о наставку каријере, Прце је изјавио да тренуно игра у лакшој лиги и да му се због тога ‘можда продужио рукометни вијек’.

“Рукомет је нешто што највише волим. Најбоље се осјећам на паркету и ако будем могао играт ћу 2020. годину, а можда та година буде и крај, стварно не знам”, казао је Прце.

Репрезентација БиХ на Илиџи ће се припремати до Нове године и тренират ће два пута дневно. У другој фази, 2. јануара, путује у Пореч. Током петодневних припрема учествоват ће на мини-турниру са селекцијама Хрватске и Катара, а 8. јануара из Загреба путује у Норвешку.