Управа за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине (УИОБИХ) је кључна институција за фискалну стабилност свих нивоа власти у БиХ, рекао је данас Миро Џакула, директор УИОБиХ, на Дану Управе на којем је обиљежено и 16 година постојања ове институције.

УИОБиХ је ове године је са данашњим даном наплатила седам милијарди 910 милиона КМ, 313 милиона више него рекордне 2018. године.

“Имамо још три радна дана и очекујемо да ћемо имати наплаћених око седам милијарди 950 до 970 милиона КМ. Жао ми је што се нисмо више приближили магичној цифри од осам милијарди – то је уједно и фискални капацитет БиХ у овом тренутку на овом нивоу господарске развијености”, рекао је Џакула.

Према његовим ријечима, “Управа као институција је опредијељена за рад са нормалним царинским и порезним обвезницима да буду партнери, а са свим онима који избјегавају плаћање порезних обвеза, биће немилосрдни у правом смислу те ријечи”.

“Плаћање пореза је цивилизацијско достигнуће, од порезних прихода се финансирају сви на свим нивоима и ту требамо бити максимално концентрирани да сви помогнемо Управи колико је то могуће”, казао је Џакула.

Рекао је и да са другим институцијама на државном и ентитетским нивоима квалитетно сарађују и устрајаће да цјелокупна ситуација у БиХ буде на много већем нивоу када је у питању и пореска дисциплина, гдје предстоји много рада и много труда, пословних процеса који се требају унапређивати како у Управи, тако и у ентитетским порезним управама.

UIOBiH obilježila 16 godina postojanja: Rekordna naplata prihoda
Foto: Gorana Jakovljevıć – Anadolu Agency

Коментаришући најављено повлачење тужби у вези са расподјелом индиректних прихода ФБиХ и РС, рекао је да је то добра вијест коју подржава.

“Подржавам све активности које ће довести до тога да расподјела прихода буде на уобичајеној разини, а то значи да се требају поштивати строго законске процедуре и да расподјела прихода не треба бити ствар политике. Расподјела прихода јесте једно математичко питање, приходи се дијеле по основу коефицијената учешћа у крајњој потрошњи и свака активнст која ће довести до поравнања дугова и обвеза и ФБиХ према РС и РС према ФБиХ ће релаксирати односе међу ентитетима, самим тим, у цијелој држави. Када узмемо колико је наплаћено прихода, колико је распоређено, онда се ради о минорним износима ради којих сви ови проблеми у претходном раздобљу су минорни”, рекао је он.

Током свечаности УИОБиХ додијељене су захвалнице службеницима који су дали посебан допринос раду ове институције током године.