Радници ЈКП „Зеницатранс“ настављају блокаду Аутобуске станице Зеница, коју су својим аутобусима блокирали јучер око 9.30 сати, те од тада нема полазака ни пријема путника са те станице, казао је у изјави за Фену предсједник Синдиката тог предузећа Хусо Сарван.

Радници су се на овакав корак одлучили због недостатка горива за рад, јер им добављачи више не желе испоручивати гориво без претходне уплате новца. Рачун предузећа блокиран је од Кантоналног порезног уреда Зеница, којем се дугује око четири милиона КМ без затезних камата.

“Током јучерашњег дана било је покушаја да се одблокира рачун, да се набави нешто горива, али нису успјели. Ми више немамо куда, немамо гориво и принуђени смо на овакав потез. Чим набаве гориво, ми смо спремни вратити се на посао”, истиче Сарван, који додаје како су спремни радити и поред тога да им није исплаћена ни цијела октобарска плаћа из прошле године.

Мада још није званично и потврђено, како најављује Сарван, у петак, 3. јануара, требала би бити одржана тематска сједница Градског вијећа Зенице на којој ће бити разматрана ситуација у том предузећу.

Градско вијеће је, на редовној сједници одржаној у септембру мјесецу прошле године, изгласало закључак да Градска управа, из ребаланса буџета за 2019. годину, четири мјесеца том предузећу дозначује по 150.000 КМ те да им уплати и једнократну траншу од 400.000 КМ, али до реализације тог закључка никада није дошло, јер ребаланс градског буџета није ни рађен па се није ни нашао пред вијећницима.

Такођер, буџет Града за 2020. годину није усвојен, јер га је градоначелник Фуад Касумовић прошле седмице повукао са дневног реда.