Војни резервисти данас су распоређени у пожаром разореним регијама у три аустралске савезне државе након погибељног викенда, док влада планира створити фонд вриједан 1,4 милијарди долара током двије наредне године како би помогао у опоравку заједница од пожара.

Киша је пала у југоисточном обалском подручју Аустралије, који је захваћен великим пожарима, али је квалитет ваздуха у главном граду Канбери и даље на опасном нивоу због дима.

Kanabera zagađenost
Foto: AP/Mark Baker

Јавне галерије, музеји, паркови, пословни простори и универзитети у Канбери су затворени, а поједини летови отказани.

Власти су затражиле од грађана да остану у затвореном, пошто је индекс загађености у градском центру јутрос достигао 1.400. Свака вриједност изнад 200 сматра се опасном.

Министарство унутрашњих послова, које је одговорно за координисање акција у случају природних катастрофа, поручило је својим радницима да остану код куће у наредних 48 часова због лошег квалитета ваздуха.

Више од 140 пожара букти у држави Нови Јужни Велс, али су сви на најнижем нивоу по степену опасности, пренијела је агенција ДПА.

Киша је донијела одређено олакшање ватрогасцима, али пљускови нису били довољни да угасе велика жаришта. Двије особе нестале су током викенда у пожарима у овој држави.

У Држави Викторија, гдје су нестале четири особе, данас букти више од 40 пожара.