Гимназија у Амстердаму која нуди исламско образовање била је мета покушаја паљења.

Сонер Атасоy, директор средње школе “Корнелиус Хага”, која дјелује при Фондацији за исламско образовање у Амстердаму (АИЕВ), потврдио је да су неке особе покушале запалити ову образовну установу у недјељу увече.

Према његовим ријечима, то су примијетили ученици који су се вратили у школске клупе након празника. Атасој је појаснио да то није угодна ситуација ни за родитеље ни дјецу али да се не боје никога.

“Када смо ујутро дошли у школу, примијетили смо да су прозори учионице разбијени циглом, а да је на столицу професора просута запаљива материја. У дворишту школе, међу разбијеним прозорима, пронашли смо плин. Неидентифицирана особа покушала је запалити школу”, рекао је Атасој.

Сматра да се напад догодио јер Министарство образовања и опћина у јавности школу називају терористичком.

Према његовим ријечима, након вишемјесечне пропаганде од стране државе и опћине, такав напад су сви чекали.

Истрага је у току.

Исламске школе повезане са Министарством образовања имају исти наставни план и програм као и друге школе.

Фондација за исламско образовање у Амстердаму је поднијела захтјев за отварање једне исламске средње школе у главном граду Холандије још 2011. године, али ресорне власти то нису одобриле. Одобрење за рад гимназије Цорнелиус Хага издато је у аугусту 2017. године.

Школа је почела са радом 2019. године, а Холандска обавјештајно-сигурносна служба (АИВД) сматра да су професори школе наводно повезани са терористичким организацијама.