Све чланице НАТО-а уз Сједињене Државе су када је ријеч о Блиском истоку након што је Вошингтон извијестио НАТО о својем нападу дроном у којем је погинуо ирански генерал Касем Сулејмани, рекао је данас главни тајник НАТО-а Јенс Столтенберг.

У изјави након састанка НАТО-а о Ирану и Ираку, на којем је САД брифирао савезнике о нападу дроном изведеном у петак, Столтенберг је такођер, као и неколико еуропских челника, позвао на смиривање напетости.

“Јединствени смо у осуди иранске потпоре низу различитих терористичких скупина”, рекао је Столтенберг. “На данашњем састанку, савезници су позвали на суздржаност и деескалацију. Нови сукоб не би био никоме у интересу. Иран се стога мора суздржати од даљњег насиља и провокација.”

Двојица дипломата која су судјеловала на двосатном састанку у сједишту НАТО-а казала су да је састанак протекао глатко.

Ниједан велепосланик није се супротставио дужносницима Стате Департмента и америчког министарства обране, који су их брифирали путем видео конференције, у вези тог напада.

Није се расправљало о њему нити се критизирао Трумпов попис мета, који укључује и локације од културног значења, ако Иран одговори нападима на Американце или америчку имовину, казали су.

Састанак је био највећим дијелом фокусиран на одлуку НАТО-а да суспендира своју мисију обуке у Ираку, након што је ирачки парламент затражио од страних постројби да напусте земљу.