Заштитарска агенција, како је најавио градоначелник Зенице Фуад Касумовић, није преузела аутобуску станицу у Зеници. Станица је и даље блокирана, а тако ће остати до даљњег, док не буду испуњени увјети радника.

Иако је градоначелник Зенице Фуад Касумовић најавио деблокаду аутобуске станице у Зеници прво рано ујутро,а потом у 11 сати, ништа од најављеног није се десило.

Ево шта кажу радници:

“У сваком случају, ко год дође,значи надлежни органи и полиција, ми смо спремни с њима разговарати. Уколико нам донесу валидне закључке, ми ћемо се склонити, не желимо сукоб с њима. Уколико дође нека приватна заштитарска агенција, имаће проблеме с нама”, каже Хусо Сарван, предсједник Синдиката ЈКП “Зеницатранс-превоз путника”.

“Ми остајемо овдје на овој Аутобуској станици гдје ћемо ово наше добро грађана штитити својим тијелима. Значи, овдје деблокада станице може бити само ако нас они однесу са станице. Они однесу, ми ћемо се опет вратити”, ријечи су Хазрудина Билића, радника ЈКП “Зеницатранс”.

Овај објекат радници “Зеницатранса” блокирали су 31.децембра од када траже рјешавање проблема у овом предузећу, увезивање радног стажа и исплату заосталих примања.

Градска управа до сада је одбијала да помогне радницима, иако је 80 постотни власник предузећа, а јавни градски пријевоз путника од прије неколико дана уступила је приватним фирмама.

Радници “Зеницатранса” били су у штрајку глађу, а блокада аутобуске станице траје 14 дана.

Траже увезивање радног стажа и плаће за минула три мјесеца. О свему ће у четвртак расправљати и Градско вијеће.

Пекић: Полиција ће радити искључиво по закону у случају ‘Зеницатранса’

Министар унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона Дарио Пекић огласио се поводом најаве да је полиција данас требала асистирати у деблоакди Аутобуске станице Зеница те истакао да никада неће дозволити да се “полиција ангажира на изнемогле, напаћене и раднике који се боре искључиво за своја права”.

Полиција строго ради по закону и законским процедурама у случају “Зеницатранса”. Нема никаквих законских услова да би овог момента полиција деблокирала Аутобуску станицу Зеница. Ми нећемо испуњавати ничије приватне жеље, него, како сам већ рекао, радит ћемо искључиво по закону – казао је Пекић, додавши како нису испуњени ни услови у којима се ангажира полиција.

У овом моменту, истиче министар Пекић, “нема нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, нити уништавања имовине, као ни обуставе нити блокаде цесте у граду нити око “Зеницатранса” те се све дешава у кругу, мирним путем”.

Пекић је позвао градоначелника Фуада Касумовића, менаџмент тог предузећа и Синдикат “Зеницатранса” да ријеше ситуацију на миран начин.

Све оне који на овај начин позивају полицију и покушавају у јавности створити слику да ће полиција силом нешто урадити, ми то нећемо никада допустити. Полиција ради у интересу заштите грађана, никако на провођењу силе над њима – поручио је Пекић.