Прошло је више од мјесец дана откако је специјална јединица Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона (МУП ХНК), примјенивши силу над становништвом Врапчића и Бјелопољске котлине, које је дотад депонију Уборак држало у блокади, омогућила несметан пролазак камиона са смећем у круг ЈП Депонија.

Ово предузеће јесенас није добило околинску дозволу за даље депоновање, а одлука Министарства околиша и туризма ФБиХ правоснажном је постала почетком децембра, што је и био повод за нову блокаду. Ипак, она је за разлику од јуна, овог пута трајала краће и није резултирала “затрпавањем” улица смећем.

Од тог дана, грађани свакодневно у знак протеста одлазе до депоније, а у већем броју окупљају се сваке недјеље, када симболично организују концерте и турнире у малом фудбалу. То чине како би скренули пажњу власти на чињеницу да се смеће одлаже на депонију која нема ниједну дозволу за рад.

Одлука о депоновању данас се темељи на препоруци Министарства околиша ФБиХ да се смеће уклони с улица Мостара и осталих опћина из којих се депонује на Уборак. На бази исте одлуке и МУП ХНК примјенио је силу над становништвом 9. децембра прошле године.

Власт од тог дана до данас скоро да није ни покушала ствари покренути с мртве тачке. Једини захтјев грађана и активиста Иницијативе “Јер ме се тиче” у овом тренутку је чврста гаранција да ће се почети трагати за новом локацијом.

Од 9. децембра одржана су два састанка у Градској вијећници. На првом се нису појавили министри (ни кантонални, ни федерални), а на другом је договорено да се у року од десет дана одржи састанак на којем би се разговарало о пет конкретних локација на којим би убудуће евентуално могла бити депонија. Активисти без обзира на то, најављују нову блокаду, и то већ у наредним данима.

Потврдио је то за Анадолу Агенцy (АА) Нијаз Хоџић из Иницијативе.

“Блокират ћемо депонију, иако још нисмо одредили тачан датум за то. Овако више не може. Власти на нивоу Федерације БиХ, Кантона и Града једноставно не воде рачуна о људима који овдје ‘дрежде’ мјесец и нешто дана, и по киши, и по вјетру и по студени… Одлучили смо поново блокирати довоз смећа, а како ће то проћи – видјет ћемо. Хоће ли поново интервенисати полиција или не, данас не знамо. Сигурно ће до блокаде доћи у наредних осам, девет дана”, казао је Хоџић.

На питање како блокирати депонију поред које се налази патрола полиције, он је одговорио да у овом тренутку може само казати да ће довоз зауставити.

Иначе, активисти Иницијативе “Јер ме се тиче” у петак су били учесници састанка на којем је закључено да је потребно изнаћи нове потенцијалне локације за градњу депоније.

“Кантонално министарство грађења и службе за урбанизам надлежни су да то одреде. Стручне службе и постоје за те ствари. Они за то примају плату, а ми смо ту да тај рад пратимо, јер се тренутно не ради. Није се радило шест и по мјесеци, а сад су као одлучили почети радити. Дакле, пропало је шест и по мјесеци без икакве везе”, додао је Хоџић.

У Градској управи Мостара нису жељели дати изјаву, поручујући да би се требали огласити након наредног састанка.

Подсјећамо, депонија Уборак блокирана је и у јуну прошле године, а након десетодневне блокаде потписан је споразум на основу којег су се градске власти обавезале трагати за новом локацијом. Ипак, у наредним мјесецима ставке из споразума нису испоштоване.