Хрватски премијер Андреј Пленковић је у Европском парламенту данас истакао да Европска унија мора озбиљно преуредити политику пријема у чланство, али такођер земљама Западног Балкана зајамчити отварање врата Уније кад сви услови буду испуњени.

Јер, рекао је Пленковић у расправи о програму хрватског шестомјесечног предсједавања Унијом, “ако ми водимо политику која их наводи на закључак да ће вјечито остати у чекаоници, те земље ће окренути леђа нашим циљевима и снага и брзина њихових реформи ће се изгубити”.

Одговарајући на опаске неких посланика да је то “залијетање” јер у неким земљама региона има огромних проблема, Пленковић је нагласио да ту нема никаквог “трчања испред руде” будући да су западнобалканске земље европске земље окружене чланицама ЕУ.

“Те земље се неће интегрисати у Кину, САД или Русију, једина могућност интеграције за њих је улазак у Европску унију и зато морамо проширивање озбиљно уредити”, рекао је хрватски премијер.

Пленковић је то рекао реагујући на излагање шефова посланичких група у ЕП, који су махом подржали нове подстицаје за отварање врата Уније региону.

Хрватски премијер се такође осврнуо и на мишљење да је неодрживо да Албанија и Сјеверна Македонија добију датум за почетак преговора, како је речено, због раширене корупције и исламског утицаја Саудијске Арабије и Турске у тим земљама.Отворити преговоре, по његовим ријечима, не значи да ће до уласка у чланство доћи сутрадан, већ је то дуг, строг процес и промјена приступне методологије за те земље значи да ћемо на самиту (ЕУ-Западни Балкан у мају) у Загребу имати повољне услове да усвојимо ваљану декларацију која ће утрти пут за идуће године.

Челник Европске народне странке, групације партија десно од центра, Мартин Вебер је у расправи нагласио да Западни Балкан мора имати перспективу уласка у чланство ЕУ, уз оцјену да је била “кратковида” одлука вођа Уније у октобру да то зауставе.

У расправи је затражено да ЕУ промијени став о блокади проширења и да на самиту у Загребу пошаље позитиван сигнал партнерима на Западном Балкану.

Посланици ЕП су такођер изрекли доста критика на рачун грубог поступка хрватске полиције према илегалним имигрантима на граници с Босном и Херцеговином, а Пленковић је објаснио да “Хрватска неће допустити да буде држава која ће бити неформално жариште”.

Он је додао да се Хрватска није као друге државе одлучила за изградњу барикада и бодљикаве жице, него да се “хрватска, европска и будућа граница Шенгена” штити са 6.500 полицајаца.

Хрватски премијер је навео да је рјешење за проблем илегалне имиграције заштита спољне границе ЕУ, посебно између Грчке и Турске, којом иде источно-медитеранска и западнобалканска рута имиграната.