Њемачке власти су данас провеле претресе у неколико објеката у више њемачких градова, а акција је уперена против припадника исламистичке сцене који су припремали нападе у неколико објеката међу којима је и берлинска синагога.

“Осумњичени су провјеравали могућност напада на једну синагогу и један трговински центар“, рекао је данас представник државног одвјетништва у Берлину Мартин Стелтнер.

Против четворице осумњичених, при чему је ријеч о особама чеченског поријекла, води се истрага због сумње у припрему терористичких напада.

Акција је проведена у четири савезне земље, а највећи дио у Берлину.

Државно тужитељство је приопћило како су се планови о нападу “налазили у раној фази“.

“На мобителу једног од окривљених су се налазиле детаљне фотографије неколико објеката“, рекао је Стелтнер, али је истодобно нагласио како још није постојала “акутна опасност“ од напада.

Према процјени Берлинског синдиката полицајаца, данашња акција је показала да је Берлин и даље у средишту занимања међународног тероризма.

“Потпуно је исправно реагирати већ и при почетној сумњи и могућу опасност угушити у настајању“, рекла је гласноговорница синдиката Керстин Филип.

Савезни уред за заштиту уставног поретка је још 2017. појачао присмотру над исламистима са сјеверног Кавказа. Припаднике те сцене сматра се изузетно опаснима због њихове повезаности с осталим еуропским исламистичким скупинама, као и због затворености према остатку друштва.

Највећи дио припадника исламистичке сцене дошао је у Њемачку у јеку мигрантског вала 2015.