Неда Арнерић била је и остаће велика, не само глумица већ и особа са изузетном душом, пријатељица и дама са великим словом “Д” која је брисала и брише границе међу државама и људима, ријечи су којима су се данас од глумице опростили њена породица, пријатељи и колеге на комеморативном скупу у Југословенској кинотеци у Београду.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић навео је да су невјероватна скромност и одсуство претјеране професионалне амбиције Неду Арнерић чинили још већом.

“Неда је била и остаће велика, и то не само када говоримо о њеном професионалном позиву – глуми. Велики умјетници не одлазе никада”, казао је он.

Потом је прочитао телеграме саучешћа Мире Бањац, Горана Паскаљевића и Друштва хрватских филмских редитеља.

“Напустила нас је посљедња аутентична звијезда филма. Отишла је Неда са изузетном душом. Жао ми је што нисам ту. Веома ме је погодила њена смрт. Још увијек не вјерујем да је отишла заувијек”, навела је Бањац у телеграму.

Редитељ Ивица Клеменц, пријатељ Неде Арнерић, казао је да је често звао Добрица.

Према ријечима глумца Феђе Стојановића, Неди Арнерић је глума донијела пуно, али пуно и одузела.

“Нема оне предивне даме са великим словом ‘Д’, нема моје пријатељице”, рекао је.

Глумица Милица Зарић испричала је како је једном играла Недину кћерку, те да су се од тада звале глумачком мајком и кћерком.

“Неда је љепота и може се видјети у сваком лијепом дану”, истакла је.

Својим интелектом и образовањем може да постиди свакога, али она ће пожељети да вам се учини наивнијом, лакомисленом, да би вама било лакше, казала је редитељка Милица Краљ.

“Брисала је и брише границе међу људима и државама. Неда није наша, она је потпуно своја, али ако погледате у те очи, видјећете цијели свијет. Али, њене очи боле, јер у њима видите даљину којој се никада нећете приближити”, рекла је.


Током комеморације приказани су инсерти из филмова у којима је глумила Арнерић, попут “Јутра”, “Вишње на Ташмајдану”, “Љубавног живота Будимира Трајковића”, “Ко то тамо пева”, “Варљивог лета ’68” и “Три карте за Холивуд”.

Након тога је приказан филм “Уклети смо, Ирина“ (1973) редитеља Колета Ангеловског са Недом Арнерић и Велимиром Батом Живојиновићем у главним улогама.

Кремација ће бити обављена у суботу, 18. јануара, на Новом гробљу у Београду.

Урна истакнуте глумице Неде Арнерић биће положена у Алеји заслужних грађана.

Глумица Неда Арнерић преминула је 10. јануара у 67. години.

Рођена је 15. јула 1953. године у Књажевцу и имала је богату глумачку каријеру.