Предсједништво Хрватског народног сабора на данас одржаној сједници у Орашју, кроз расправу о Локалним изборима дошло је до јединственог Закључка и Одлуке о заједничком наступу странака ХНС-а на Локалним изборима 2020. године. Одлука се посебно односи на средине гдје је хрватски народ изложен својом бројношћу и могућности прегласавања.

Расправљајући о овој теми, страначки представници унутар Хрватског народног сабора, уз закључак за заједничким наступом, посебно су истакнули како ће се формирање свих листи радити уз договор. Изузетак ће бити у срединама гдје су Хрвати већина, ХНС ће у тим срединама ићи с више кандидата и листи.

Предсједништво је расправљало и о измјенама Изборног закона, и оквиру легитимног представљања на свим разинама власти у БиХ, посебно наглашавајући изборе у Граду Мостару, легитиман избор у Дом народа и Предсједништво БиХ. Наглашено је како је постигнут висок ступањ сугласности на проналажењу рјешења за одржавање локалних избора ове године у Мостару. Такођер, изасланства ће наставити усуглашавати начела и ставове око измјена Изборног закона, узимајући у обзир одлуке Уставног суда БиХ и пресуде Међународног суда за људска права у Страсбоургу.

На сједници је разматран и приједлог трансформације Владе ФБиХ. Разматрана је могућност односно приједлози за укидање неуставних министарстава и приједлози за формирањем нових као и раздвајањем већ постојећих министарстава.

На сједници Предсједништва презентиране су смјернице дјеловања ХНС-а у будућем раздобљу, уз уставноправни оквир дјеловања ХНС-а. Смјернице су базиране на стратешком документу, односно Декларацији са посљедњег засједања ХНС-а. Према расправи, уз допуњено издање смјерница, Предсједништво ће на идућој сједници донијети коначан документ.